Troostplek in Bevel, op initiatief van Ferm. © Ferm

Wanneer de gemeenschap meeleeft bij lijden en dood
Ziekte en verlies maken onlosmakelijk deel uit van het leven. Echter, al te vaak gaan we die zaken liever uit de weg, ook als gemeenschap. Nochtans stelt de vergrijzing van de samenleving de behoefte aan zorg op scherp. Een onderzoeksproject in Brugge en Herzele wil lokale gemeenschappen versterken in het zorgzaam omgaan met levenseinde en rouw.

Het idee van compassionate communities komt uit de hoed van de Australische socioloog Allan Kellehear. In zijn boek Compassionate Cities: Public Health and End-of-life Care pleit hij ervoor om de verwerking van rouw en verlies vanuit de gemeenschap te benaderen. Kellehear benadrukt dat ziekte en dood gedeelde ervaringen zijn en hamert op het belang van het sociale weefsel ter ondersteuning van ernstig zieke mensen, en hun naasten. Kellehear ziet drie golven in de ontwikkeling van publieke gezondheidszorg. De eerste stelde hygiëne centraal, de tweede gedragsveranderingen om beschavingsziekten tegen te gaan. De derde golf focust op lijden, verlies en rouw en het sociale, verbindende aspect ervan. De benadering met compassionate communities heeft zich inmiddels internationaal uitgebreid. In Vlaanderen zijn Brugge en Herzele de eerste ‘Compassionate Cities’.

Boeiend artikel? Deel het dan met je vrienden via:

Verder lezen?

Log in op uw Tertio account en lees meteen verder

Nog geen account? Neem een digitaal abonnement en lees meteen verder.
Of maak een Tertio proefaccount aan en lees 1 maand gratis online!

Lees ook deze artikels...

Inloggen

Nog geen abonnee? Koop makkelijk en veilig uw abonnement.
Enkel digitaal lezen? Neem een digitaal abonnement.

Sluiten

Tertio nieuwsbrief

Interessant artikel? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf zo op de hoogte van al onze nieuwste bijdragen, evenementen en aanbiedingen.