Wanneer stilte iets abnormaals wordt
De kermis draaide op volle toeren rond onze kerk. De ‘ker-mis’ overstemde de ‘mis’. De ingetogenheid van de eucharistie stond tegenover de uitgelatenheid van de foor. Het lijken twee werelden. Het is niet nieuw. De kermis is immers oer-Vlaams. Het is vandaag weliswaar niet meer het enige moment van ontspanning. We zijn hier wereldkampioenen in festivals geworden. In zekere zin is de uitzondering de regel geworden. Op televisie wordt er in veel programma’s heel hard gelachen. Soms heb de indruk dat er een ‘zevenseconderegel’ is voor de volgende lach. Intussen weten we aan de hand van verschillende gevallen dat de BV’s niet altijd zo plezant zijn en sommigen na de prestatie uit hun rol vallen. Het leven moet op de buis plezant zijn. Er is hier geen plaats voor wat meer, tenzij over het eigen ego in praatprogramma’s. Ik maak nauwelijks een karikatuur. We zijn ver weg van de stilte en de bescheidenheid. Natuurlijk heeft de mens nood aan juichen en jolen maar evengoed aan het omgekeerde. We zijn uit evenwicht.

Onwennig
Het viel mij op dat als er tijdens een voetbalmatch een minuut stilte wordt gevraagd voor het overlijden van een bekende of voor slachtoffers van een ramp, die minuut nooit gehaald wordt. De stilte voelt onwennig aan. Het lawaai moet zo snel mogelijk terugkeren. De confrontatie met de andere werkelijkheid moet worden vermeden. Het lawaai wordt normaal. Bij radiozenders denken ze dat ze ons wakker moeten maken met lawaai, terwijl velen liever langzaam ontwaken met soberder muziek. Ik zie velen rondlopen met ‘oortjes’ of koptelefoons om toch maar bezig te zijn en aan niets te hoeven denken. De reden naar buitenuit is dat ze naar hun favoriete muziek luisteren. Grote dingen worden geboren in stilte. Een gedicht, een kunstwerk, een gedachte, een gebed, een innovatie: ze komen niet tot stand als alle registers openstaan. Zelfs het voorbereiden van een toespraak kan niet zonder stilte, ook al is het resultaat spreken! Tederheid tussen mensen heeft nood aan stilte.

Boeiend artikel? Deel het dan met je vrienden via:

Verder lezen?

Log in op uw Tertio account en lees meteen verder

Nog geen account? Neem een digitaal abonnement en lees meteen verder.
Of maak een Tertio proefaccount aan en lees 1 maand gratis online!

Guido Vanheeswijck

Meer opinies van
Herman Van Rompuy

Herman Van Rompuy

Dat zijn de feiten

Soms wordt gezegd: “De ene waarheid bestaat niet. Ieder zijn waarheid”,...

Uw Tertio account

Log in op uw Tertio account en lees meteen uw Tertio digitaal

Nog geen abonnee? Koop makkelijk en veilig uw abonnement op onze website.
Enkel digitaal lezen? Neem een digitaal abonnement en lees meteen verder.
Of maak een Tertio proefaccount aan en lees 1 maand gratis online!

Sluiten

Tertio nieuwsbrief

Interessant artikel? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf zo op de hoogte van al onze nieuwste bijdragen, evenementen en aanbiedingen.