Een zaadje levert honderdvoudig vrucht op. Sommige boeren ervaren dat nog steeds als een wonder. © Pexels

“We zoeken naar een nieuwe taal om over ecologie te praten”
De Protestantse Theologische Universiteit is in september 2023 gestart met een onderzoek naar de relatie tussen het christelijke geloof en grond. Het doel is in dialoog te gaan met christelijke boeren en geloofsgemeenschappen over hun omgang en beleving van het land. Een gesprek met theoloog en projectleider Mirella Klomp en hoogleraar diaconaat Thijs Tromp.

Mirella Klomp: “In ons project komen twee verschillende vaststellingen samen. Een eerste vaststelling is dat het geloof in sterke mate als het ware van de grond is losgeraakt. Geloof is sterk vergeestelijkt. De vraag naar geloof komt vanuit het hoofd en het hart. Ook de waardering voor de binnenkant, het innerlijke, is groter dan die van het materiële, het stoffelijke. Een tweede vaststelling is de bezorgdheid om de toestand van de wereld waarin we leven. Klimaat- en ecologische vraagstukken gaan over materie, over deze aarde waarop leven. Ze gaan over de grond die we beheren. Daar gaat het niet goed mee. Onze omgang met de aarde, getuigt vaak van weinig goede zorg. We vermoeden onder gelovigen een soort verlegenheid om ons te verhouden tot die vraagstukken, precies omwille van die vergeestelijking. Die twee kanten, enerzijds de grote afstand tussen hemel en aarde in het geloofsmatige en anderzijds de urgente vragen rond klimaat en ecologie, die willen we samenbrengen.”

Boeiend artikel? Deel het dan met je vrienden via:

Verder lezen?

Log in op uw Tertio account en lees meteen verder

Nog geen account? Neem een digitaal abonnement en lees meteen verder.
Of maak een Tertio proefaccount aan en lees 1 maand gratis online!

Lees ook deze artikels...

Uw Tertio account

Log in op uw Tertio account en lees meteen uw Tertio digitaal

Nog geen abonnee? Koop makkelijk en veilig uw abonnement op onze website.
Enkel digitaal lezen? Neem een digitaal abonnement en lees meteen verder.
Of maak een Tertio proefaccount aan en lees 1 maand gratis online!

Sluiten

Tertio nieuwsbrief

Interessant artikel? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf zo op de hoogte van al onze nieuwste bijdragen, evenementen en aanbiedingen.