“Ik beschouw het als mijn taak om de relatie tussen verschillende groepen mensen te verbeteren”, zegt islamleraar Bahattin Koçak. © rr

“Wederzijds begrip leidt tot vrede” 
De Beringse islamleraar Bahattin Koçak ijvert al decennia voor verbinding tussen ogenschijnlijk onverenigbare religieuze ideeën en standpunten. Sinds 1996 neemt zijn Islamitisch Dialoog- en Informatiecentrum (later Intercultureel Dialoog Platform, nu Platform B) de uitdaging aan tot een betere verstandhouding tussen uiteenlopende levensbeschouwingen te komen. In priester Bernard Delhaise vond hij een partner.

Ter voorbereiding van een Leuvens symposium in 2001 over samenhorigheid tussen de deelnemende verenigingen zaten Bernard en ik in een werkgroep. In die tijd verscheen de vertaling van een boek over de charismatische leider Fethullah Gülen over het soefisme, over de innerlijke kracht in ieder van ons waaruit wij energie halen om samen te bouwen aan een betere wereld. Ik gaf Bernard een exemplaar en hij wilde een islamitische passage over bescheidenheid in zijn christelijke preek voorlezen. Toen hij zei in Zundert een retraite te gaan volgen met gebed en meditatie, vroeg ik hem gekscherend: bid je daar alleen voor jezelf of ga je ook voor mij bidden? Ja, antwoordde hij. Dan zal ik ook voor jou bidden, in de moskee, zei ik. Zo ontstond onze Interreligieuze Meditatie. Om de twee maanden kwamen we samen protestanten, katholieken, moslims, humanisten, sikhs… allemaal mensen die ergens in geloven. Ook mensen die natuur en klimaat centraal stellen, sloten aan bij onze intermenselijke dialoog. En als de dieren konden praten, nodigde ik ook hen uit (lacht). Op die ontmoetingsmomenten groeiden we harmonisch naar elkaar toe. Tot op 9/11 het moslimterrorisme toesloeg! De afschuw en angst voor dat blinde geweld leken geen ruimte meer te laten voor begrip of broederlijkheid.

Verder lezen?

Log in op uw Tertio account en lees meteen verder

Nog geen abonnee? Koop makkelijk en veilig uw abonnement op onze website.
Enkel digitaal lezen? Neem een digitaal abonnement en lees meteen verder.
Of maak een Tertio proefaccount aan en lees 1 maand gratis online!

Lees ook deze artikels...

In cirkeltjes  

Op de Sinksenfeesten in onze stad ging ik een namiddag alleen op pad. Ik...

Uw Tertio account

Log in op uw Tertio account en lees meteen uw Tertio digitaal

Nog geen abonnee? Koop makkelijk en veilig uw abonnement op onze website.
Enkel digitaal lezen? Neem een digitaal abonnement en lees meteen verder.
Of maak een Tertio proefaccount aan en lees 1 maand gratis online!

Sluiten

Tertio nieuwsbrief

Interessant artikel? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf zo op de hoogte van al onze nieuwste bijdragen, evenementen en aanbiedingen.