Weg met de stoffige look van het christendom
“De Kerk moet zich bezighouden met de volgende generatie.” Elk decennium luidt er wel iemand de alarmklok, waarschuwend voor de teloorgang van het christelijk geloof in Europa. We vinden allemaal dat er wat moet gebeuren en we ondernemen in zekere mate wel actie, maar écht ingrijpen gebeurt niet. “De geschiedenis van de Kerk fluctueert. Het gaat altijd op en neer. Nu zitten we in een dal, maar je kunt erop vertrouwen dat het weer goedkomt.” Het lijkt me nochtans niet verstandig blindelings te vertrouwen op de komst van een volgende opwaartse beweging in de curve. Dit decennium is een kantelpunt: onder meer de razendsnelle digitalisering, de opkomst van AI en de verregaande secularisering duwen de christelijke gemeenschap in compleet onbekend water. En de christenen dreigen de boot te missen.

Veel woorden, weinig daden
Vanuit verschillende Kerken en denominaties klinkt steeds dezelfde wens: iets doen met en voor ‘jongeren’. Helaas vertaalt dat zich slechts sporadisch in effectief handelen. We doen hier en daar een projectje voor ‘de jeugd’, maar op dat onbekende terrein begeven we ons toch liever niet. Het is veel veiliger om de focus te richten op de meer ervaren christenen die nog een nauwere connectie hebben met de christelijke zuil. Af en toe organiseren we dan iets voor de volgende generatie, maar dan belandt het thema ‘jongeren’ weer tot het volgende werkjaar in de koelkast. Vaak klinkt het argument dat die groep met andere dingen bezig is. Hun jeugd beleven, kinderen op de wereld zetten, hun weg vinden in een maatschappij die sterk aan het veranderen is, de aardbol ontdekken. “Het geloof komt later wel!” Wat is het een foute en gevaarlijke veronderstelling dat God, Christus, de Kerk en het geloof geen deel zouden kunnen uitmaken van die cruciale levensfase. Alsof we vanaf de puberteit het geloof moeten loslaten om dan terug te keren wanneer we uitgefeest en gesetteld zijn.

Boeiend artikel? Deel het dan met je vrienden via:

Verder lezen?

Log in op uw Tertio account en lees meteen verder

Nog geen account? Neem een digitaal abonnement en lees meteen verder.
Of maak een Tertio proefaccount aan en lees 1 maand gratis online!

Ludwig De Vocht

Meer opinies van
Arne Willems

No Results Found

The page you requested could not be found. Try refining your search, or use the navigation above to locate the post.

Uw Tertio account

Log in op uw Tertio account en lees meteen uw Tertio digitaal

Nog geen abonnee? Koop makkelijk en veilig uw abonnement op onze website.
Enkel digitaal lezen? Neem een digitaal abonnement en lees meteen verder.
Of maak een Tertio proefaccount aan en lees 1 maand gratis online!

Sluiten

Tertio nieuwsbrief

Interessant artikel? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf zo op de hoogte van al onze nieuwste bijdragen, evenementen en aanbiedingen.