Heinrich Bedford-Strohm (tweede van links), de moderator van het Centraal Comité van de Wereldraad der Kerken, en Jerry Pillay, de secretaris-generaal van de Wereldraad, tijdens de viering van 75 jaar Wereldraad in de Sint-Pieterskathedraal van Genève. © Albin Hillert / WCC

Wereldraad van Kerken blaast 75 kaarsjes uit
Precies 75 jaar geleden werd in Amsterdam de Wereldraad van Kerken opgericht. Intussen zijn 352 kerken erbij aangesloten. De rooms-katholieke Kerk is geen lid, maar werkt wel samen met de Wereldraad. In overleg werd beslist dat volgend jaar de gebedsweek van de eenheid van christenen in het teken zal staan van “U zult de Heer uw God liefhebben… en uw naaste als uzelf” (Lucas 10, 27).

Sinds het eind van het Tweede Vaticaans Concilie wordt de gebedsweek gezamenlijk voorbereid door de Wereldraad en de katholieke Kerk. In het noordelijk halfrond wordt ze georganiseerd tussen 18 en 25 januari, in het zuidelijk halfrond rond Pinksteren. De eerste gebedsweek vond plaats in 1968 onder het motto “Tot lof van zijn heerlijkheid” (Efeziërs 1,14). De gebeden en teksten voor de editie van dit jaar werden voorbereid door de Minnesota Council of Churches onder het motto “Doe het goede, betracht rechtvaardigheid” (Jesaja 1, 17). De voorbereidingen voor de gebedsweek editie 2024 werden toevertrouwd aan een oecumenisch team uit het Afrikaanse Burkina Faso dat gesteund werd door de Chemin Neuf Gemeenschap, een katholieke gemeenschap met een oecumenische visie die in 1973 in Lyon werd opgericht. Om de gebedsweek voor te bereiden, worden de oecumenische partners in een bepaald land gevraagd een liturgische basistekst voor te bereiden. Die wordt dan door een internationaal team met vertegenwoordigers van de Wereldraad en de katholieke Kerk verfijnd zodat de teksten overal ter wereld gebeden kunnen worden. De uiteindelijke tekst wordt naar de leden van de Wereldraad en naar katholieke bisschoppenconferenties gestuurd met de vraag die te vertalen en eventueel aan te passen voor eigen gebruik.

Boeiend artikel? Deel het dan met je vrienden via:

Verder lezen?

Log in op uw Tertio account en lees meteen verder

Nog geen account? Neem een digitaal abonnement en lees meteen verder.
Of maak een Tertio proefaccount aan en lees 1 maand gratis online!

Lees ook deze artikels...

Uw Tertio account

Log in op uw Tertio account en lees meteen uw Tertio digitaal

Nog geen abonnee? Koop makkelijk en veilig uw abonnement op onze website.
Enkel digitaal lezen? Neem een digitaal abonnement en lees meteen verder.
Of maak een Tertio proefaccount aan en lees 1 maand gratis online!

Sluiten

Tertio nieuwsbrief

Interessant artikel? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf zo op de hoogte van al onze nieuwste bijdragen, evenementen en aanbiedingen.