© Unsplash

Zorgeloos leven
Als jezuïet en priester beschouwen velen mij een ‘beroepschristen’. Tijdens mijn opleiding heb ik veel theologie en spiritualiteit op mijn bord gekregen. Al ruim dertig jaar ben ik bijna voltijds bezig met de zaak van God en Jezus. Toch vraag ik me regelmatig af of ik er eigenlijk wel iets van heb begrepen. Het is confronterend vast te stellen hoe moeizaam de Blijde Boodschap van Jezus daadwerkelijk in mij binnensijpelt. Niet enkel in mijn hoofd, maar ook in mijn hart, ogen, oren, geheugen, in mijn diepere beleving.

Heiligen
De Bijbelteksten die de Kerk ons het hele jaar door te lezen geeft, zijn niet van de poes. Dat geldt nog meer voor de historische feiten uit het leven van Jezus zelf. Die zijn zo heftig, staan zo ver van ons bed. Tegelijk geloof ik er wel degelijk in. Of moet ik veeleer zeggen dat ik verlang erin te geloven? Wat een geluk dat er heiligen zijn: mannen, vrouwen en kinderen die in hun leven op bijzondere wijze wisten door te dringen tot die overweldigende ervaring. Een van hen is Claude de la Colombière (1641-1682). Die Franse jezuïet, geestelijke begeleider van zuster Margaretha-Maria Alacoque (1647-1690) in Paray-le-Monial, heeft een doorslaggevende rol gespeeld in de verspreiding van de devotie tot het Heilig Hart van Jezus. De la Colombière is vooral bekend voor zijn “akte van vertrouwen”, een gebed in een van zijn preken over het vertrouwen in de Voorzienigheid. 

Boeiend artikel? Deel het dan met je vrienden via:

Lees ook deze artikels...

Uw Tertio account

Log in op uw Tertio account en lees meteen uw Tertio digitaal

Nog geen abonnee? Koop makkelijk en veilig uw abonnement op onze website.
Enkel digitaal lezen? Neem een digitaal abonnement en lees meteen verder.
Of maak een Tertio proefaccount aan en lees 1 maand gratis online!

Sluiten

Tertio nieuwsbrief

Interessant artikel? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf zo op de hoogte van al onze nieuwste bijdragen, evenementen en aanbiedingen.