Boven: Het fresco De School van Athene van Rafaël, met Zarathustra met een wereldbol in de hand. © Wikipedia

Zoroastrisme beïnvloedde westerse beschaving
Iran stond de jongste decennia wel vaker in het brandpunt van de wereldactualiteit, maar de impact van dit land op onze beschaving blijft vaak onderbelicht. In de diepte van de geschiedenis zijn de wortels van onze westerse beschaving verankerd in het zoroastrisme en de Perzische cultuur, die cruciale bijdragen hebben geleverd aan de fundamenten van onze samenleving.

Tijdens de voorbereiding van de onafhankelijkheid van India voerde de Engelse viceroy, Louis Mountbatten, gesprekken met Mahatma Gandhi. Die deelde een intrigerende gedachte: lang geleden had het Oosten het Westen bevrucht via de boodschappen van Zoroaster, Boeddha, Mozes, Jezus, Mohammed en Rama. De Perzen, vaak onderschat in de westerse beschavingsgeschiedenis, vormen daarbij een essentiële schakel. Vanaf de Grieks-Perzische oorlogen (490-480 v.C.) interageerde de Perzische civilisatie gedurende eeuwen met Grieken, Romeinen en Byzantijnen, waarbij de invloeden in beide richtingen liepen. Ook het jodendom en de joods-christelijke godsdienst zijn schatplichtig aan de Perzen. En dat heeft alles te maken met het zoroastrisme, samen met het jodendom de eerste monotheïstische godsdienst.

Boeiend artikel? Deel het dan met je vrienden via:

Verder lezen?

Log in op uw Tertio account en lees meteen verder

Nog geen account? Neem een digitaal abonnement en lees meteen verder.
Of maak een Tertio proefaccount aan en lees 1 maand gratis online!

Lees ook deze artikels...

Uw Tertio account

Log in op uw Tertio account en lees meteen uw Tertio digitaal

Nog geen abonnee? Koop makkelijk en veilig uw abonnement op onze website.
Enkel digitaal lezen? Neem een digitaal abonnement en lees meteen verder.
Of maak een Tertio proefaccount aan en lees 1 maand gratis online!

Sluiten

Tertio nieuwsbrief

Interessant artikel? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf zo op de hoogte van al onze nieuwste bijdragen, evenementen en aanbiedingen.