“Op het internet staat alles kriskras door elkaar. In onze bibliotheek en ons documentatiecentrum selecteren we wat we aanbieden en zetten we in op kwaliteit”, zegt Guido Debonnet vol trots over Bibdoc, waar hij samenwerkt met pastoraal medewerker Mieke Michiels. © ic

Zoveel meer dan een bibliotheek
Het is een komen en gaan op een doordeweekse namiddag in Bibdoc De Bron in het West-Vlaamse Harelbeke. Priester Guido Debonnet was erbij toen in 1996 de vrije bibliotheek een doorstart maakte in het pastoraal centrum De Bron. Samen met een sterke groep vrijwilligers en met pastoraal medewerker Mieke Michiels geeft hij bezieling aan het initiatief.

Onze bibliotheek heeft wortels tot in 1888. In de loop der jaren wijzigden de locatie en de naam enkele keren, maar al die 135 jaar zijn het idealisme en de bezieling van de stichters niet verdwenen. Onder impuls van wijlen hulpbisschop Eugène Laridon, oud-deken Wilfried Aneca en met de sociale bezieling van de zusters augustinessen, mocht ik het Pastoraal Centrum helpen vormgeven. Behalve een bibliotheek vind je in De Bron ook een religiewinkel, een cafetaria, vergaderzalen en het project van het stadsklooster. Mijn inzet voor Bibdoc ervaar ik niet als werken. Ik doe dat bijzonder graag. Het is een passie. Zo neem ik bijvoorbeeld altijd de tijd om wat te bladeren in de nieuwe boeken. Daardoor verloopt de registratie ervan nogal traag, maar ik kan het niet laten. Natuurlijk hou je op die manier geen strak tempo aan. Als ik in mijn leven één frustratie heb, is het wel deze: te weinig tijd om alles te lezen.

Verder lezen?

Indien u geen digitaal Tertio abonnement heeft, kunt u dit artikel online kopen voor 2 euro. Na betaling, kunt u het meteen integraal lezen. Of nog beter: abonneer je vanaf 12 euro en geniet elke week van Tertio.

Lees ook deze artikels...

Vijfkamp

Binnen onze voorzieningen werken we intens aan kwaliteitszorg. Dat levert...

Kleur

Veelal vertel ik u iets over dagelijkse dingen, mensen en plekken, met...

Verder lezen?

Indien u geen digitaal Tertio abonnement heeft, kunt u dit artikel online kopen voor 2 euro. Na betaling, kunt u het meteen integraal lezen. Of nog beter: abonneer je vanaf 12 euro en geniet elke week van Tertio.

Uw Tertio account

Log in op jouw Tertio account en lees meteen uw Tertio digitaal

Nog geen abonnee? Koop makkelijk en veilig uw abonnement op onze website.
Enkel digitaal lezen? Neem een digitaal abonnement en lees meteen verder.
Of maak een Tertio proefaccount aan en lees 1 maand gratis online!

Sluiten

Tertio nieuwsbrief

Interessant artikel? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf zo op de hoogte van al onze nieuwste bijdragen, evenementen en aanbiedingen.