De roman Askruis start in het Zuid-Franse Verfeil, waar Antoine Sénanque een dominicanenklooster situeert.  © Wikipedia

Meister Eckhart door de ogen van zijn assistent
“Verlangen één te worden met God”, zo vat Antoine Sénanque zijn visie op meester Eckhart samen in zijn historische roman Askruis, die op de cover wordt aangeprezen als “een formidabele roman die doet denken aan Eco’s De naam van de roos”. Umberto Eco blijft in zijn magistrale roman evenwel geloofwaardig terwijl Sénanque de bocht uitgaat door Eckhart te koppelen aan de uitbraak van de pest in Europa in 1347.

Het is niet verwonderlijk dat de vraag naar de oorsprong van de pest in het midden van de “waanzinnige” veertiende eeuw – zoals Barbara Tuchman (1912-1989) die eeuw bestempelde – zo veel aandacht krijgt in Askruis. De roman van Antoine Sénanque (1959) werd vorig jaar gepubliceerd toen de akelige covidpandemie nog vers in het geheugen lag. Daarbovenop komt dat Sénanque geneeskunde studeerde en nadien geschiedenis aan de Sorbonne. De eerste twee romans van de Franse neuroloog, Blouse en La Grande Garde, weerspiegelden al zijn medische achtergrond. De ijzingwekkende beschrijving van een ontmoeting van twee van zijn hoofdpersonages met enkele door melaatsheid aangetaste sukkelaars laat in Askruis niet veel aan de verbeelding over. De twee mannen die in Toulouse getuige zijn van de manier waarop lepralijders in 1367 werden behandeld zijn Antonin en Robert, twee dominicanen uit het klooster van Verfeil nabij Toulouse. Ze werden door Guillaume, de prior van hun klooster, op pad gestuurd om velijn – perkament vervaardigd uit kalfshuid – op te halen. De prior wil op het perkament immers zijn levensverhaal laten optekenen door Antonin. 

Boeiend artikel? Deel het dan met je vrienden via:

Verder lezen?

Log in op uw Tertio account en lees meteen verder

Nog geen account? Neem een digitaal abonnement en lees meteen verder.
Of maak een Tertio proefaccount aan en lees 1 maand gratis online!

Lees ook deze artikels...

God is een stroom

Of gaat het erom “in de stroom van God” te raken? En hoe doe je dat? Deze...

Mozes gewekt

Onlangs werd een belangrijk werk toegevoegd aan het oeuvre van de...

Uw Tertio account

Log in op uw Tertio account en lees meteen uw Tertio digitaal

Nog geen abonnee? Koop makkelijk en veilig uw abonnement op onze website.
Enkel digitaal lezen? Neem een digitaal abonnement en lees meteen verder.
Of maak een Tertio proefaccount aan en lees 1 maand gratis online!

Sluiten

Tertio nieuwsbrief

Interessant artikel? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf zo op de hoogte van al onze nieuwste bijdragen, evenementen en aanbiedingen.