“David Hume zei dat er zowel een slang als een duif in ons zit. Ik ga met de duif aan de slag.” © ID – Franky Verdickt

“Het beste wat een individu kan doen, is minder individu zijn”
De ene dag spreekt hij een parlement toe, de andere brengt hij de Brusselse Bozar in vervoering of hangen de studenten van Harvard University aan zijn lippen. Sociaal filosoof Roman Krznaric doet zalen vollopen met zijn denkwerk over de kracht van ideeën om de samenleving in een nieuwe plooi te leggen. Zijn jongste boek, Geschiedenis voor morgen, is een frisse, hoopvolle duik in duizend jaar inspirerende sociale modellen. En een bevrijding van TINA, het geloof dat ‘There Is No Alternative’.

“Hoe komt het in ’s hemelsnaam dat ik hier nog nooit van gehoord heb?” Het is een vraag die Roman Krznaric herhaaldelijk overviel toen hij vier jaar lang historisch onderzoek doornam op zoek naar succesvolle sociale modellen. Het is dezelfde opwinding die ook de lezer van Geschiedenis voor morgen ervaart. Krznaric voert pareltjes van wijsheid en doeltreffendheid op, die hij vond van Japan over Hawaï tot de Arabische wereld. Hij is erudiet, maar zijn boek gaat erin als peperkoek. Aan elk van de tien grootste uitdagingen van deze tijd wijdt de politieke denker een hoofdstuk. Op het menu: afkicken van fossiele brandstoffen, meer verdraagzaamheid, consuminderen, sociale media beteugelen, water voor iedereen, het vertrouwen in de democratie herstellen, de genetische revolutie in goede banen leiden, de ongelijkheidskloof dichten, machines onder controle houden en de ineenstorting van de beschaving afwenden. Verfrissend is hoe hij die hedendaagse uitdagingen verbindt met analoge toestanden in de geschiedenis. Zo toont hij aan hoe een schijnbaar onwrikbaar model als de slavernij – te groot om ooit te verdwijnen – toch afgeschaft raakte dankzij decennialange collectieve actie, en hoe de ecologische beweging daar vandaag inspiratie kan uit putten.

Boeiend artikel? Deel het dan met je vrienden via:

Verder lezen?

Log in op uw Tertio account en lees meteen verder

Nog geen account? Neem een digitaal abonnement en lees meteen verder.
Of maak een Tertio proefaccount aan en lees 1 maand gratis online!

Lees ook deze artikels...

Uw Tertio account

Log in op uw Tertio account en lees meteen uw Tertio digitaal

Nog geen abonnee? Koop makkelijk en veilig uw abonnement op onze website.
Enkel digitaal lezen? Neem een digitaal abonnement en lees meteen verder.
Of maak een Tertio proefaccount aan en lees 1 maand gratis online!

Sluiten

Tertio nieuwsbrief

Interessant artikel? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf zo op de hoogte van al onze nieuwste bijdragen, evenementen en aanbiedingen.