Aan welk sturend verhaal heeft onze globale samenleving nood?
Na de voorstelling van Paul Verhaeghes boek Onbehagen in Tertio (nr. 1.219 van 31/3) heb ik het met belangstelling gelezen. Terwijl ik genoot van de heldere uiteenzettingen en soms ironische stijl, werd ik vooral aan het denken gezet. Heel wat van Verhaeghes beweringen roepen vragen bij me op. Bijvoorbeeld: in hoeverre laat ik mezelf meeslepen door het nieuwe ‘sturende vertoog’ dat sinds de jaren 1980 ‘op de wereld is gevallen’?

De lectuur van Onbehagen is tegelijk angstaanjagend en hoopgevend. Paul Verhaeghes beschrijving van de toestand van de wereld en van het mechanisme (‘systeem’) waardoor de wereld steeds meer lijkt vast te lopen in een onvermijdbare catastrofe, is angstaanjagend. Door toch ook tekenen aan te wijzen die op verandering aansturen, biedt de auteur evenwel ook hoop. Maar het verbaasde me dat een boek uit 2023, dat een analyse beoogt van de hedendaagse westerse en mondiale samenleving, wel aandacht schenkt aan de coronapandemie en de klimaatverandering, maar niet reflecteert over de oorlog in Oekraïne. Die begon immers al in 2014 en sleurt sinds de Russische inval in februari 2022 zo niet heel de wereld dan toch zeker het Westen mee in een radicalisering van het dominante narratief.

Boeiend artikel? Deel het dan met je vrienden via:

Verder lezen?

Log in op uw Tertio account en lees meteen verder

Nog geen account? Neem een digitaal abonnement en lees meteen verder.
Of maak een Tertio proefaccount aan en lees 1 maand gratis online!

Hendrik Hoet

Lees ook deze opinies

Uw Tertio account

Log in op uw Tertio account en lees meteen uw Tertio digitaal

Nog geen abonnee? Koop makkelijk en veilig uw abonnement op onze website.
Enkel digitaal lezen? Neem een digitaal abonnement en lees meteen verder.
Of maak een Tertio proefaccount aan en lees 1 maand gratis online!

Sluiten

Tertio nieuwsbrief

Interessant artikel? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf zo op de hoogte van al onze nieuwste bijdragen, evenementen en aanbiedingen.