“Ik geef liever aan tien mensen die ik niet ken mijn vertrouwen, ook als ik éénmaal bedrogen word, dan dat ik telkens wantrouwig op mensen toe stap”, luidt Petra De Sutters levensmotto.  © Jesse De Meulenaere

“Als kind al vond ik ‘daarom’ geen aanvaardbaar antwoord”
Dat de politiek een harde wereld is, valt bezwaarlijk te ontkennen, maar dat ze ook ontzettend zingevend kan zijn als je uit diepere bronnen put, dat wil Petra De Sutter (Groen) graag kwijt. De vicepremier en minister van Ambtenarenzaken, Overheidsbedrijven, Telecommunicatie en Post vindt in de wetenschappen, het boeddhisme, de muziek en de schilderkunst bakens voor het leven. “Kunst is balsem voor mijn ziel.”

Een internationaal gereputeerde fertiliteitsarts en hoogleraar die de dankbare medische en academische wereld inruilt voor de vaak verguisde politiek: het is op zijn minst opmerkelijk. Toch gebeurde dat in 2014 met Petra De Sutter, niet uit ambitie en machtswellust – “eerlijk, echt niet” – maar als een soort levensmotto. “Ik ben vaak op een onverwacht voorbijrijdende trein gesprongen en heb me dat nooit beklaagd. Door steeds ‘ja’ te zeggen kwam ik terecht op fantastische plekken, leerde ik inspirerende mensen kennen en kon ik geweldige dingen realiseren”, verklaart de minister. Met de politiek ging het net zo. “Ik deed onderzoek naar het effect van hormoonverstorende stoffen op onze gezondheid. De onweerlegbare negatieve impact van die organismen op de vruchtbaarheid heeft mij politiek doen ontwaken. Voeg daarbij de gesprekken met mensen op straat tijdens de campagnes: over hun stress om onbetaalbare facturen, over de hopeloze wachtlijsten voor hun gehandicapte kind. Al die ervaringen hebben mijn overtuiging gevoed dat ik in de politiek misschien iets in beweging kon zetten. Toen Groen aan mijn mouw trok, ben ik gesprongen. Uit plichts- en verantwoordelijkheidsbesef. Zo ben ik opgevoed: als je ergens goed in bent en iets kunt betekenen, is het je plicht dat te doen. De arts en wetenschapper zitten nog steeds in mij, ook al heb ik vijf jaar geleden, na jaren dubbeldraaien, mijn medisch-academische carrière volledig afgesloten. De politiek heeft me helemaal te pakken. Die passie kruipt onder je huid. Altijd nieuwe onderwerpen bestuderen, dat doe ik ontzettend graag.”

Boeiend artikel? Deel het dan met je vrienden via:

Verder lezen?

Log in op uw Tertio account en lees meteen verder

Nog geen account? Neem een digitaal abonnement en lees meteen verder.
Of maak een Tertio proefaccount aan en lees 1 maand gratis online!

Lees ook deze artikels...

Uw Tertio account

Log in op uw Tertio account en lees meteen uw Tertio digitaal

Nog geen abonnee? Koop makkelijk en veilig uw abonnement op onze website.
Enkel digitaal lezen? Neem een digitaal abonnement en lees meteen verder.
Of maak een Tertio proefaccount aan en lees 1 maand gratis online!

Sluiten

Tertio nieuwsbrief

Interessant artikel? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf zo op de hoogte van al onze nieuwste bijdragen, evenementen en aanbiedingen.