De Duitse versie van het boek met het verslag over de dood van Hendrik Vos en Jan van Esschen op de brandstapel. © Wikipedia
Augustijnen eerste martelaren protestantisme
Vijfhonderd jaar geleden viel het doek over de aanwezigheid van de augustijnen in Antwerpen. In de zomer van 1523 belandden twee augustijnse confraters met sympathie voor de ideeën van hun ordegenoot Maarten Luther in Brussel op de brandstapel. Ze worden beschouwd als de eerste martelaren van de Reformatie.

Aan het begin van de 16de eeuw arriveerden in Antwerpen zogenaamde augustijnen-observanten van de Saksische Congregatie. Ze kregen een huis met grond in de Ridderstraat. Daarop bouwden ze een kapel, die in 1513 toegewijd werd aan de Heilige Drievuldigheid. De observanten hielden zich strakker aan de regel van Augustinus dan de gewone augustijnen. Hun opkomst leidde bij de augustijnen niet tot een formele breuk, maar zij kregen wel een zekere bestuurlijke zelfstandigheid in aparte congregaties. Hun invloed in de orde groeide en na verloop van tijd bepaalden ze steeds meer het aangezicht ervan. De bekendste augustijnse observant was Maarten Luther (1483-1546), lid van de Saksische congregatie, die in 1517 zijn 95 stellingen aan de deur van de Wittenbergse slotkerk timmerde. Andere observantencongregaties konden het lutherse gedachtegoed best waarderen. Een reactie kon niet uitblijven. Begin 1521 werd Luther door de paus geëxcommuniceerd en in mei van hetzelfde jaar werd hij door keizer Karel V in de rijksban geslagen.

Boeiend artikel? Deel het dan met je vrienden via:

Verder lezen?

Log in op uw Tertio account en lees meteen verder

Nog geen abonnee? Koop makkelijk en veilig uw abonnement op onze website.
Enkel digitaal lezen? Neem een digitaal abonnement en lees meteen verder.
Of maak een Tertio proefaccount aan en lees 1 maand gratis online!

Lees ook deze artikels...

Uw Tertio account

Log in op uw Tertio account en lees meteen uw Tertio digitaal

Nog geen abonnee? Koop makkelijk en veilig uw abonnement op onze website.
Enkel digitaal lezen? Neem een digitaal abonnement en lees meteen verder.
Of maak een Tertio proefaccount aan en lees 1 maand gratis online!

Sluiten

Tertio nieuwsbrief

Interessant artikel? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf zo op de hoogte van al onze nieuwste bijdragen, evenementen en aanbiedingen.