© evl

Bezoek van een conservatieve revolutionair aan onze periferie
De 46ste reis van paus Franciscus buiten Italië beloofde geen wandeling in het park te worden. Ooit behoorden Luxemburg en België – de twee landen op zijn agenda – tot de katholiekste ter wereld, maar de voorbije decennia ging het snel de andere kant uit: een vlugge ontkerkelijking, steeds liberaler ethische wetgevingen en de weerslag van een lange machtsuitoefening in de vorm van misbruikschandalen. Hoe bracht de paus het ervan af in de periferie van zijn Kerk, waar vandaag vooral schaamte heerst over zijn instituut?

Een onmogelijke opdracht?

Het seksuele misbruik in de Kerk kaapte de lang geplande viering van de jarige katholieke universiteiten. Zo stond paus Franciscus voor een onmogelijke opdracht: wat hij ook zou zeggen of doen, het zou nooit genoeg zijn. 

Toen de KU Leuven het idee opvatte om paus Franciscus voor haar 600-jarige bestaan naar België uit te nodigen, was Godvergeten nog niet uitgezonden. Dat de trauma’s over het grootschalige seksuele misbruik door die documentairereeks opnieuw boven aan de agenda zouden staan, had de universiteit niet voorzien. Maar misschien kon het pausbezoek juist een heilzaam moment worden en een zekere catharsis bewerken. 

Boeiend artikel? Deel het dan met je vrienden via:

Verder lezen?

Log in op uw Tertio account en lees meteen verder

Nog geen account? Neem een digitaal abonnement en lees meteen verder.
Of maak een Tertio proefaccount aan en lees 1 maand gratis online!

Lees ook deze artikels...

Uw Tertio account

Log in op uw Tertio account en lees meteen uw Tertio digitaal

Nog geen abonnee? Koop makkelijk en veilig uw abonnement op onze website.
Enkel digitaal lezen? Neem een digitaal abonnement en lees meteen verder.
Of maak een Tertio proefaccount aan en lees 1 maand gratis online!

Sluiten

Tertio nieuwsbrief

Interessant artikel? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf zo op de hoogte van al onze nieuwste bijdragen, evenementen en aanbiedingen.