Voor paus Franciscus is een missionaire geest belangrijk. Bisschoppen moeten bereid zijn naar buiten te gaan. © Wikimedia

“Bisschoppen zijn geen managers”
Robert F. Prevost volgde op 12 april 2023 de Canadese kardinaal Marc Ouellet op aan het hoofd van het cruciale Dicasterie voor de Bisschoppen. Op 30 september benoemde paus Franciscus de Amerikaan tot kardinaal. Volgens de nieuwe prefect is de benoeming van jongere (aarts-)bisschoppen een bewuste strategie die alles te maken heeft met de misbruikschandalen in de Kerk.

Robert Francis Prevost (1955) werd geboren in Chicago in een katholiek gezin. Zijn ouders waren leerkrachten die zich engageerden in de parochie. “Ik wilde ook leerkracht worden, net als een broer van me die nu schooldirecteur is. Maar ergens borrelde ook een roeping tot het priesterschap in mij, het liefst in combinatie met het leraarschap. Mijn oudere broers gingen naar een school van augustijnen en zo kwam ik bij die orde terecht”, vertelt de Curiekardinaal in een spreekkamer van het Dicasterie voor de Bisschoppen in Rome. In 1977 trad hij in bij de augustijnen, in 1981 legde hij zijn eeuwige geloften af en het jaar daarna werd hij tot priester gewijd. “Er speelden nog motieven mee om augustijn te worden”, bekent hij. “Sommigen werden missionaris. Het avontuur om naar elders te trekken sprak me aan, net als het belang van het gemeenschapsleven. Eigenlijk is dat samenleven synodaliteit: samen op weg gaan in de zoektocht naar God, samen het leven en het geloof delen. Na mijn opleiding zag ik mijn dromen in vervulling gaan door een tijd leerkracht en missionaris te zijn, naast mijn verantwoordelijkheden in de orde.”

Verder lezen?

Log in op uw Tertio account en lees meteen verder

Nog geen abonnee? Koop makkelijk en veilig uw abonnement op onze website.
Enkel digitaal lezen? Neem een digitaal abonnement en lees meteen verder.
Of maak een Tertio proefaccount aan en lees 1 maand gratis online!

Lees ook deze artikels...

Uw Tertio account

Log in op uw Tertio account en lees meteen uw Tertio digitaal

Nog geen abonnee? Koop makkelijk en veilig uw abonnement op onze website.
Enkel digitaal lezen? Neem een digitaal abonnement en lees meteen verder.
Of maak een Tertio proefaccount aan en lees 1 maand gratis online!

Sluiten

Tertio nieuwsbrief

Interessant artikel? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf zo op de hoogte van al onze nieuwste bijdragen, evenementen en aanbiedingen.