De Britten importeerden in de 19de eeuw arme Indiërs om op de theeplantages te werken. © Flickr

Burgeroorlog Sri Lanka lijkt op Gaza vandaag
Dit jaar is het 15 jaar geleden dat er een einde kwam aan de bloedige burgeroorlog in Sri Lanka. Priester Jan François ving zowel Singalezen als Tamils bij hem op. Hij ziet gelijkenissen tussen de situatie van de Tamils toen en de Palestijnen vandaag.

“Ze werden geboren in de thee, groeiden erin op, werden er begraven en werden terug mest voor de thee.” Het doet denken aan de passage uit Genesis 3, 19: “Uit stof zijt gij geboren en tot stof zult gij wederkeren.” In dit geval is het een staande uitdrukking over de Indische Tamils in Sri Lanka, zegt Jan François. “Toen in de 19de eeuw de koffiesector door plantageziektes totaal instortte, gingen de Britse kolonisten over tot de aanleg van theeplantages in het centrale hoogland van het toenmalige Ceylon. Omdat de oorspronkelijk Singalese bevolking weigerde dat zware werk te verrichten, importeerden de Britten arme Indiërs. Ze waren slaven, hadden geen rechten, kregen geen onderwijs en waren analfabeet.” De priester uit het Leuvense heeft een hart voor het Zuid-Aziatische land. Hij ving in Vlaanderen Tamil- en Singalese studenten op.

Lees ook deze artikels...

Uw Tertio account

Log in op uw Tertio account en lees meteen uw Tertio digitaal

Nog geen abonnee? Koop makkelijk en veilig uw abonnement op onze website.
Enkel digitaal lezen? Neem een digitaal abonnement en lees meteen verder.
Of maak een Tertio proefaccount aan en lees 1 maand gratis online!

Sluiten

Tertio nieuwsbrief

Interessant artikel? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf zo op de hoogte van al onze nieuwste bijdragen, evenementen en aanbiedingen.