De nieuwe zijderoute krijgt steeds meer vorm. Begin juli nam Sinotrans, het grootste logistieke bedrijf van China, als eerste de nieuwe vrachtroute tussen het Chinese Shenzhen en het Kazachse Almaty in gebruik. De weg is 5.200 kilometer lang. © iru

Centraal-Azië speelbal tussen grootmachten  
Over Centraal-Azië weten wij in het Westen eigenlijk niet zoveel. Toch is de regio steeds belangrijker voor de wereld. We nemen een kijkje in deze regio van zowel oliedollars en gouden gebouwen als eindeloze steppen en vervallen Sovjetfabrieken.

Er vielen in Kazachstan tientallen doden door bosbranden, in Kirgizstan komen westerse ngo’s steeds meer onder druk te staan en in Oezbekistan is er een stille revolutie gaande in de regio Karakalpakstan met inwoners met een andere etnie. Het is slechts een kleine greep uit de krantenkoppen in Centraal-Azië. Hoewel we er in het Westen nauwelijks iets over horen, is de regio van aanzienlijk belang voor drie of zelfs vier grootmachten: China, Rusland, Turkije en het Westen. Drie zaken geven de voormalige Sovjetrepublieken gewicht in de wereldeconomie: olie, gas en – misschien wel de voornaamste – de nieuwe zijderoute.

Boeiend artikel? Deel het dan met je vrienden via:

Verder lezen?

Log in op uw Tertio account en lees meteen verder

Nog geen account? Neem een digitaal abonnement en lees meteen verder.
Of maak een Tertio proefaccount aan en lees 1 maand gratis online!

Lees ook deze artikels...

Uw Tertio account

Log in op uw Tertio account en lees meteen uw Tertio digitaal

Nog geen abonnee? Koop makkelijk en veilig uw abonnement op onze website.
Enkel digitaal lezen? Neem een digitaal abonnement en lees meteen verder.
Of maak een Tertio proefaccount aan en lees 1 maand gratis online!

Sluiten

Tertio nieuwsbrief

Interessant artikel? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf zo op de hoogte van al onze nieuwste bijdragen, evenementen en aanbiedingen.