De heilige waarde van een mensenleven
Een nieuw jaar begint, dezelfde ellende houdt aan. Het is moeilijk om met een andere gedachte te kijken naar het wereldtoneel, in het bijzonder de aanslepende oorlog in Oekraïne. De voorbije weken is Rusland een versnelling hoger geschakeld in de bombardementen op een hele resem Oekraïense steden. Het willekeurig of zelfs bewust treffen van burgerdoelwitten is daarbij de norm eerder dan de uitzondering. Wie de Russische geschiedenis kent, weet: in de geest van al te veel Russische leiders is een mensenleven niets waard, en een Oekraïens leven nog minder.

Kanonnenvlees
Een oorlog wordt niet alleen op het slagveld uitgevochten; een oorlog woedt op vele fronten. Naast het militaire front is er ook het economische front en het diplomatieke front, en op alle fronten zit Oekraïne in de hoek waar de klappen vallen. Militair is de oorlog in een impasse en stellingenoorlog beland. Het zomeroffensief van Oekraïne heeft niet tot noemenswaardige doorbraken geleid. Doordat Rusland hele ‘stapels kanonnenvlees’ (ik gebruik die omschrijving bewust, maar met afkeer) kan blijven aanvoeren, is het erin geslaagd om her en der een dorp of klein stadje te veroveren. Maar voor het overige stagneert het militaire front. Het enige wat beweegt zijn de aantallen doden en gewonden. Ook aan Oekraïense zijde is het aantal slachtoffers de voorbije maanden sterk toegenomen. Een bewijs hoe slecht Oekraïne ervoor staat, is het feit dat verschillende Oekraïense militaire leiders hebben gepleit voor een grote mobilisatieronde. Oekraïne is op zoek naar zowat vierhonderdduizend nieuwe manschappen.

Boeiend artikel? Deel het dan met je vrienden via:

Verder lezen?

Log in op uw Tertio account en lees meteen verder

Nog geen abonnee? Koop makkelijk en veilig uw abonnement op onze website.
Enkel digitaal lezen? Neem een digitaal abonnement en lees meteen verder.
Of maak een Tertio proefaccount aan en lees 1 maand gratis online!

Johan Van der Vloet

Meer opinies van
Alicja Gescinska

Wreedaardigheid

Wat is de ergste zonde? De vraag kan frivool lijken. Bestaat er dan een...

Uw Tertio account

Log in op uw Tertio account en lees meteen uw Tertio digitaal

Nog geen abonnee? Koop makkelijk en veilig uw abonnement op onze website.
Enkel digitaal lezen? Neem een digitaal abonnement en lees meteen verder.
Of maak een Tertio proefaccount aan en lees 1 maand gratis online!

Sluiten

Tertio nieuwsbrief

Interessant artikel? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf zo op de hoogte van al onze nieuwste bijdragen, evenementen en aanbiedingen.