De kiezer is centrum blijven denken maar stemt wel extreem
CD&V lijkt onder voorzitter Sammy Mahdi in een sneltreinvaart afscheid te nemen van haar kleurloze imago. Dat doet ze door, de hakken in het zand, in het ‘gekleurde’ midden te gaan staan. Of het electoraal loont, moeten de verkiezingen van volgend jaar uitwijzen. Feit is dat de kiezer de centrumpartijen de rug toekeerde, niet omdat hijzelf extreem zou denken maar omdat het centrum geen identiteit meer had. Het kan (misschien) verkeren.

“The centre cannot hold”, schreef de Ierse dichter Yeats in 1919. Ook vandaag kan het centrum niet standhouden als zijn pijlers zijn weggezakt. Dat hebben helaas de centrumpartijen in heel West-Europa laten gebeuren door hun fundamenten te verwaarlozen. Ze wilden koste wat het kost aan de regering deelnemen. Niemand wist nog waar ze voor stonden. Het politieke centrum zwalpte en liep zelfs de extreme partijen achterna. Dan kies je maar beter voor het ‘origineel’, dacht de kiezer.

Boeiend artikel? Deel het dan met je vrienden via:

Verder lezen?

Log in op uw Tertio account en lees meteen verder

Nog geen account? Neem een digitaal abonnement en lees meteen verder.
Of maak een Tertio proefaccount aan en lees 1 maand gratis online!

Johan Van der Vloet

Meer opinies

Uw Tertio account

Log in op uw Tertio account en lees meteen uw Tertio digitaal

Nog geen abonnee? Koop makkelijk en veilig uw abonnement op onze website.
Enkel digitaal lezen? Neem een digitaal abonnement en lees meteen verder.
Of maak een Tertio proefaccount aan en lees 1 maand gratis online!

Sluiten

Tertio nieuwsbrief

Interessant artikel? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf zo op de hoogte van al onze nieuwste bijdragen, evenementen en aanbiedingen.