De verantwoordelijke samenleving
Er is iets vreemds aan de hand in onze maatschappij. De vrouwelijke toeschouwer die tijdens Parijs-Roubaix een petje naar het achterwiel van Mathieu van der Poel gooide, bleek in de uren en dagen na deze voorjaarsklassieker opgejaagd wild. Stap voor stap sloot het net zich rond haar alsof journalisten naarstig op zoek gingen naar een belangrijk crimineel. Over de joelende, halfdronken meute waarvan de vrouw deel uitmaakte en die een berg zwerfvuil achterliet, viel geen onvertogen woord. Noch over de enorme maatschappelijke kosten die met zo’n massa-event gepaard gaan, zoals de vele uren die politieagenten, medische diensten en overheidspersoneel investeren om alles in goede banen te leiden. De winst gaat vanzelfsprekend naar een privaat bedrijf. Een kniesoor die daar vragen bij durft te stellen.

Heilige koers
Streng voor het individu en mild voor de groep (en haar economische belangen). Dat lijkt de samenvatting van onze aanpak. Weinig politici die daar durven tegenin te gaan, en al zeker niet in electorale tijden. Want de koers en bij uitbreiding de hele sportsector zijn heilig. De media creëren zelf de golven waarop ze nadien meesurfen. Zelfs het eerbiedwaardige Radio 1 ging dit voorjaar overstag. Dat Wout van Aert na zijn ongelukkige val niet kon deelnemen aan de Ronde van Vlaanderen was het zeker waard om het nieuwsbulletin mee te openen. Zoals destijds het VRT-Journaal van 19 uur later startte omdat een voetbalmatch live werd uitgezonden. Voor alle duidelijkheid: aan de aftrap stonden niet eens de Rode Duivels. Geen natuurramp, verkiezingsuitslag of terroristische aanslag heeft daar al aan kunnen tippen. 

Verder lezen?

Log in op uw Tertio account en lees meteen verder

Nog geen abonnee? Koop makkelijk en veilig uw abonnement op onze website.
Enkel digitaal lezen? Neem een digitaal abonnement en lees meteen verder.
Of maak een Tertio proefaccount aan en lees 1 maand gratis online!

Johan Van der Vloet

Meer opinies van
Steven Van Hecke

Paasnood

De laatste tijd worden we door zoveel gruwel omringd, dat de hoop op een...

Zelfbeschikking

Vorige vrijdag 8 maart, op Internationale Vrouwendag, werd abortus...

De regel van drie

Kort, krachtig en beslist geen verzwakte of wollige synthese. Dat is de...

Uw Tertio account

Log in op uw Tertio account en lees meteen uw Tertio digitaal

Nog geen abonnee? Koop makkelijk en veilig uw abonnement op onze website.
Enkel digitaal lezen? Neem een digitaal abonnement en lees meteen verder.
Of maak een Tertio proefaccount aan en lees 1 maand gratis online!

Sluiten

Tertio nieuwsbrief

Interessant artikel? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf zo op de hoogte van al onze nieuwste bijdragen, evenementen en aanbiedingen.