De week van 2 tot 8 april 2024
Weekoverzicht van 2 tot 8 april 2024.

Ma 1/4 
Het schrijn met een reliek van de Heilige Bernadette Soubirous begint in Maastricht onder grote mediabelangstelling aan een rondgang door Nederland. Na Maastricht verhuist het schrijn naar Roermond en vervolgens naar het heiligdom Klein Lourdes in Tienray. Na het bezoek aan het bisdom Roermond wordt het reliek naar het bisdom Haarlem-Amsterdam gebracht voor het vervolg van de rondgang door Nederland.

Di 2/4
In het VRT-programma Durf te vragen staat de vrijmetselarij centraal. België telt ongeveer 25.000 vrijmetselaars. Enkele vrijmetselaars worden in het programma aan de tand gevoeld met vragen als: “Aanbidden jullie Satan” en “Doen jullie dingen die het daglicht niet mogen zien?” Tijdens de uitzending worden enkele ‘geheimen’ prijsgegeven en vooroordelen ontkracht. Een van de geïnterviewden is Karel De Gucht, die verschillende nationale en internationale politieke functies bekleedde waaronder minister van Buitenlandse Zaken. Hij is lid van de Aalsterse loge Ontwaken. Volgens hem wordt de invloed van de vrijmetselaars op de politiek schromelijk overschat en is die nauwelijks bestaande. 

Wo 3/4 
De Beierse abdij van Sankt Ottilien meldt het onverwachte overlijden van Notker Wolf de voormalige abtprimaat van de benedictijnerorde én hardrockgitarist. Hij bezweek in de nacht van dinsdag op woensdag op 83-jarige leeftijd aan een hartinfarct in het luchthavenhotel van Frankfurt op terugreis uit Italië. Wolf trad in 1961 toe tot de benedictijnen en studeerde in Rome en München filosofie, theologie, zoölogie, anorganische chemie en geschiedenis van de astronomie. In 1977 werd Wolf verkozen tot vijfde aartsabt van Sankt Ottilien. Van 2000 tot zijn emeritaat in 2016 was hij abtprimaat. Hij reisde toen de wereld rond om zijn medebroeders te bezoeken en richtte in China en Noord-Korea ziekenhuizen op. Wolf schreef talloze boeken waarvan vele werden vertaald naar het Nederlands. Hij sprak vloeiend twaalf talen en leerde tijdens de lockdown nog Arabisch. Legendarisch waren zijn optredens als hardrockgitarist onder meer met de groep Deep Purple. 

Do 4/4
Het aantal katholieken wereldwijd is in 2022 met ruim één procent gestegen tot 1,39 miljard, zo blijkt uit het Statistisch Jaarboek van de Kerk. De groei situeert zich vooral in Afrika. Daar steeg hun aantal met drie procent tot 273 miljoen. Het aantal priesters steeg er met 3,2 procent terwijl wereldwijd een teruggang met 0,03 procent werd opgetekend tot 407.730. In Europa zakte het aantal priesters met 1,7 procent. Desondanks blijft Europa het continent met de meeste priesters. Het aantal seminaristen daalde er met zes procent. Wereldwijd bedroeg de daling 1,3 procent waardoor in 2022 in totaal 108.481 mannen een priesteropleiding volgden. Afrika spande met 35.541 seminaristen opnieuw de kroon. 

Za 6/4
Paus Franciscus benoemt de 70-jarige kardinaal Angelo De Donatis, de vicaris-generaal voor het bisdom Rome, tot groot-penitentiair. Daarmee komt hij binnen het Vaticaan aan het hoofd van de rechtbank bevoegd voor zaken met betrekking tot ex-communicatie en zware zonden, inclusief die waarvoor enkel het Vaticaan absolutie kan verlenen. De benoeming wordt beschouwd als onderdeel van een omvangrijke herstructurering van het tweede grootste bisdom van Italië. De paus is bisschop van dat bisdom. Begin vorig jaar al hervormde Franciscus de leiding ervan en koppelde die meer aan zijn eigen persoon. Daarvoor had de vicaris-generaal praktisch de leiding van het bisdom in handen. 

Ma 8/4
Het Vaticaan publiceert de verklaring Dignitas infinita, waaraan vijf jaar is gewerkt. Het document behandelt de menselijke waardigheid en de talrijke schendingen ervan vanuit het standpunt van de Kerk. Het Vaticaan wijst draagmoederschap en geslachtsverandering af. Ze blijft ook gekant tegen abortus en hulp bij zelfdoding. De Kerk verzet zich bovendien tegen de uitbuiting van arbeiders, mensenhandel en de vernietiging van het milieu, seksueel misbruik binnen en buiten de Kerk, geweld tegen vrouwen, oorlog en de doodstraf. 

Bronnen:  Le Figaro, katholisch.de, Vatican News, VRT

Johan Van der Vloet

Ludwig De Vocht

Paasnood

De laatste tijd worden we door zoveel gruwel omringd, dat de hoop op een...

Zelfbeschikking

Vorige vrijdag 8 maart, op Internationale Vrouwendag, werd abortus...

De regel van drie

Kort, krachtig en beslist geen verzwakte of wollige synthese. Dat is de...

Uw Tertio account

Log in op uw Tertio account en lees meteen uw Tertio digitaal

Nog geen abonnee? Koop makkelijk en veilig uw abonnement op onze website.
Enkel digitaal lezen? Neem een digitaal abonnement en lees meteen verder.
Of maak een Tertio proefaccount aan en lees 1 maand gratis online!

Sluiten

Tertio nieuwsbrief

Interessant artikel? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf zo op de hoogte van al onze nieuwste bijdragen, evenementen en aanbiedingen.