Democratie en de rol van de koning
Met de verkiezingen achter de rug herneemt het gewone leven. De verkiezingskoorts verdwijnt vanzelf eenmaal de kaarten zijn gedeeld. “De soeverein is nu aan zet,” zei Bart De Wever, met een voor een nationalist ongewoon respect voor de politieke ritus van de constitutionele monarchie. Soms wordt gedaan alsof die monarchie een overbodig restant is van een onfris verleden, vrucht van een patriarchale machtscultuur. Opmerkelijk genoeg vinden in zo’n anti-monarchistisch wantrouwen links en rechts elkaar. De emancipatie-ideologie van links, die het individu wil bevrijden van alle kluisters, schuurt tegen het schreeuwerig volksnationalisme, dat het volk zijn eigen lot wil laten bepalen. Weg met de koning! Of getuigt De Wevers referentie aan ‘de soeverein’ toch van iets meer politieke wijsheid?

Sterfelijk
Er was een tijd dat de koning de representant van God op aarde was. Tot Karel I van Engeland in 1649 en anderhalve eeuw later Lodewijk XVI van Frankrijk werden onthoofd: de koning bleek sterfelijk. Nooit zou in Europa de monarchie in theocratische zin zich herstellen. Maar hoe kon het koningschap zich dan handhaven, ook in België, en versmelten met het ideaal van de democratie? De particuliere geschiedenis van dit fenomeen is voor elke huidige constitutionele monarchie in Europa verschillend. Een meer filosofische verklaring voor de attractiviteit van de monarchie gaf in de 18de eeuw de verlichtingsfilosoof David Hume. 

Boeiend artikel? Deel het dan met je vrienden via:

Verder lezen?

Log in op uw Tertio account en lees meteen verder

Nog geen account? Neem een digitaal abonnement en lees meteen verder.
Of maak een Tertio proefaccount aan en lees 1 maand gratis online!

Johan Van der Vloet

Meer opinies van
Willem Lemmens

Gewijde levens

In februari stierf onverwacht de augustijn Ger-Jan Bruins (63), de...

Uw Tertio account

Log in op uw Tertio account en lees meteen uw Tertio digitaal

Nog geen abonnee? Koop makkelijk en veilig uw abonnement op onze website.
Enkel digitaal lezen? Neem een digitaal abonnement en lees meteen verder.
Of maak een Tertio proefaccount aan en lees 1 maand gratis online!

Sluiten

Tertio nieuwsbrief

Interessant artikel? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf zo op de hoogte van al onze nieuwste bijdragen, evenementen en aanbiedingen.