Het eeuwig verlangen
Mijn overleden vader liet een vrij omvangrijke verzameling brieven na uit zijn studententijd in Leuven. Een aantal brieven is van oud-medestudenten uit het seminarie Leo XIII, waar mijn vader na twee jaar de priesteropleiding voor bekeken hield. Onlangs trok één stapeltje brieven mijn aandacht. We schrijven eind jaren 1950. Een student, ik noem hem hier Hugo, koesterde een bijzondere genegenheid voor mijn vader. In één brief schrijft Hugo hoe hij op een herfstavond in de straten van Leuven heeft rondgedwaald, hopend mijn vader tegen het lijf te lopen. De brief eindigt melancholisch, maar ook onverbloemd: Hugo zegt van mijn vader te houden, onvoorwaardelijk. Hij schrijft: “Zo moet Christus de mens hebben liefgehad.” Een maand of twee later, zo reconstrueer ik, leerde mijn vader mijn moeder kennen. De toon van Hugo’s brieven werd de maanden nadien zakelijker, maar nog steeds hartelijk. Dan stopt de correspondentie vrij abrupt. Hugo was aalmoezenier geworden in het leger en trok met de para’s naar het toenmalige Congo.

Vriendschap voorbij de dood
Meer dan vijftig jaar later ben ik bij mijn vader op bezoek. Hij vertelt mij, zonder veel details, dat hij had gepoogd “een vriend uit de jaren in Leuven” te bereiken die hem in de jaren 1970 een brief stuurde waarin hij vertelde dat hij het priesterambt had opgegeven. Die vriend, zo weet ik nu, was Hugo. Na enig briefverkeer met familieleden kwam mijn vader aan de weet dat zijn vriend al in de jaren 1980 was gestorven na gelukkige jaren met een partner. “Hij was homoseksueel, maar besefte dat pas op latere leeftijd,” verduidelijkte mijn vader. Ik zag hoe in mijn vaders ogen de tranen blonken. Nu ik de brieven van Hugo zelf kon lezen, begrijp ik zijn ontroering. In zijn Politiques de l’amitié roept Jacques Derrida in herinnering dat volgens een eerbiedwaardige traditie in de filosofie de echte vriendschap een verhouding is die voorbij de dood reikt. 

Verder lezen?

Log in op uw Tertio account en lees meteen verder

Nog geen abonnee? Koop makkelijk en veilig uw abonnement op onze website.
Enkel digitaal lezen? Neem een digitaal abonnement en lees meteen verder.
Of maak een Tertio proefaccount aan en lees 1 maand gratis online!

Johan Van der Vloet

Meer opinies van
Willem Lemmens

Verlichte geesten

In de nasleep van de reeks Godvergeten flakkerde, begrijpelijkerwijs,...

Uw Tertio account

Log in op uw Tertio account en lees meteen uw Tertio digitaal

Nog geen abonnee? Koop makkelijk en veilig uw abonnement op onze website.
Enkel digitaal lezen? Neem een digitaal abonnement en lees meteen verder.
Of maak een Tertio proefaccount aan en lees 1 maand gratis online!

Sluiten

Tertio nieuwsbrief

Interessant artikel? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf zo op de hoogte van al onze nieuwste bijdragen, evenementen en aanbiedingen.