De traditionele ronde nomadentent stond model voor de kathedraal van Ulaanbaatar. © Wikipedia

Eerste pausbezoek ooit aan Mongolië
Paus Franciscus bezoekt van 31 augustus tot 4 september Mongolië. Het is het eerste pausbezoek ooit aan het steppenland, dat in de 13de eeuw werd verkend door de uit Frans-Vlaanderen afkomstige franciscaan Willem van Rubroek. Het was evenwel pas in 1992 dat de scheutist Robert Goessens samen met twee Filipijnse confraters de katholieke Kerk in Mongolië echt op de kaart zette.

Het tussen China en Rusland geknelde Mongolië telt circa 3,3 miljoen inwoners onder wie slechts 1.500 katholieken. In 2002 werd het hoofdzakelijk boeddhistische land een apostolische prefectuur. Die wordt sinds 2020 geleid door de 49-jarige Giorgio Marengo, die in augustus vorig jaar kardinaal gecreëerd werd. Het motto van de pauselijke reis luidt “Samen hopen”. Daarmee beklemtoont het Vaticaan dat de reis zowel een staatsbezoek als een pastoraal bezoek is. In het logo van de pausreis staat een ger centraal, de traditionele ronde nomadentent. Die stond model voor de Sint-Petrus-en-Pauluskathedraal die werd ingewijd in 2003, ruim tien jaar nadat drie scheutisten de katholieke Kerk naar Mongolië brachten. Toen zij daar in 1992 arriveerden, waren de enige katholieken in Mongolië buitenlandse werknemers in ambassades. Na de val van het communisme waren er in het uitgestrekte land geen ‘inheemse’ katholieken. De scheutisten Robert Goessens (1928), Gilbert Sales (1962) en Wenceslao Padilla (1949-2018) moesten van nul af aan beginnen, bijna net zoals de stichter van hun congregatie, Theophiel Verbist (1823-1868; zie Tertio nr. 1.216 van 31/5), meer dan een eeuw eerder in China.

Boeiend artikel? Deel het dan met je vrienden via:

Verder lezen?

Log in op uw Tertio account en lees meteen verder

Nog geen account? Neem een digitaal abonnement en lees meteen verder.
Of maak een Tertio proefaccount aan en lees 1 maand gratis online!

Lees ook deze artikels...

Uw Tertio account

Log in op uw Tertio account en lees meteen uw Tertio digitaal

Nog geen abonnee? Koop makkelijk en veilig uw abonnement op onze website.
Enkel digitaal lezen? Neem een digitaal abonnement en lees meteen verder.
Of maak een Tertio proefaccount aan en lees 1 maand gratis online!

Sluiten

Tertio nieuwsbrief

Interessant artikel? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf zo op de hoogte van al onze nieuwste bijdragen, evenementen en aanbiedingen.