“Niet religies moeten tegen elkaar worden opgezet, wel universele versus identitaire tendensen binnen de religies.” © Pexels

Elementen voor een christelijk antifascisme
Volgens een studie voor de krant La Croix tijdens de eerste ronde van de Franse presidentsverkiezingen van 2022 stemde 40 procent van de katholieken op extreemrechtse kandidaten. Het Franse gemiddelde bedroeg 30 procent. In Frankrijk en elders gebruikt extreemrechts het christendom voor identiteitsdoeleinden. Is de christelijke godsdienst een ‘te beschermen identiteit’?

Niet wij christenen zijn geïnteresseerd in extreemrechts. Extreemrechts is geïnteresseerd in ons. Zelfs als het zichzelf niet als christelijk definieert, omdat het expliciet heidense tendensen met traditionalistisch christelijke mengt, heeft extreemrechts het christendom nodig, niet als een geloof of spiritualiteit, maar als een cultuur. Het heeft de christelijke wortels van Frankrijk of Europa nodig om een collectief te definiëren – zijn identiteit – terwijl het zich afzet tegen het anders-zijn, vooral de ‘islam met incompatibele waarden’. Net zoals extreemrechts geïnteresseerd is in het christendom als cultuur, is het recentelijk ook geïnteresseerd geraakt in het secularisme en de republiek. Niet vanwege de geest die erin huist – het primaat van de vrijheid van geweten en het streven naar eenheid in verscheidenheid – maar als een middel om de eigen identiteit te definiëren in tegenstelling tot vreemde elementen. Christenen zijn verplicht zichzelf de vraag te stellen: kan hun religie worden gedefinieerd als een ‘te verdedigen cultuur’, een ‘te beschermen identiteit’? 

Boeiend artikel? Deel het dan met je vrienden via:

Verder lezen?

Log in op uw Tertio account en lees meteen verder

Nog geen abonnee? Koop makkelijk en veilig uw abonnement op onze website.
Enkel digitaal lezen? Neem een digitaal abonnement en lees meteen verder.
Of maak een Tertio proefaccount aan en lees 1 maand gratis online!

Lees ook deze artikels...

Uw Tertio account

Log in op uw Tertio account en lees meteen uw Tertio digitaal

Nog geen abonnee? Koop makkelijk en veilig uw abonnement op onze website.
Enkel digitaal lezen? Neem een digitaal abonnement en lees meteen verder.
Of maak een Tertio proefaccount aan en lees 1 maand gratis online!

Sluiten

Tertio nieuwsbrief

Interessant artikel? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf zo op de hoogte van al onze nieuwste bijdragen, evenementen en aanbiedingen.