Het bladgoud onthult een bijzondere glans, waardoor de handschriften een bijzondere diepte en reflectie krijgen. © ma

Fascinerende facsimile’s van wereldberoemde manuscripten 
In de Maurits Sabbebibliotheek van de Leuvense Faculteit Theologie en Religiewetenschappen loopt de komende maanden een bijzondere tentoonstelling. Aanleiding is de officiële voorstelling van de facsimile die het Italiaanse Treccani uitbracht van de 14de-eeuwse Bijbel van Anjou, het topstuk van de bibliotheek. De facsimile wordt tentoongesteld samen met meer fascinerende facsimile’s uit de collectie. Tertio werd rondgeleid door professor Lieve Watteeuw, kunsthistorica, experte boekgeschiedenis en geestelijke moeder en hoofd van het Leuvense Book Heritage Lab.

De geschiedenis van de Bijbel van Anjou is er een van huwelijken en moorden, vertelt Watteeuw. Het initiatief kwam van Robert van Anjou, koning van Napels en Sicilië, als geschenk voor zijn kleindochter Joanna bij haar huwelijk met Andreas van Hongarije. Andreas werd vermoord, Joanna beschuldigd – later weliswaar vrijgesproken, waarna ze lang als sterke koningin heerste – en de bijbel belandde bij Nicolo d’Alifio, de kanselier van Robert en Joanna. Heel wat inzichten in het verleden hebben we te danken aan het toeval, ook zo in het geval van de Bijbel van Anjou. Watteeuw verhaalt dat toen Napels werd aangevallen door de Aragonezen, de bibliotheek van Robert in beslag werd genomen en op een schip weggevoerd. Dat schip zonk en de talrijke prachtige manuscripten vergingen op de zeebodem. De Bijbel van Anjou was toen echter al op weg naar Frankrijk. Via Nicolaas le Ruistre, bisschop van Atrecht en kanselier van de Leuvense universiteit, kwam het manuscript terecht in Leuven. Na een tijd in het Grootseminarie van Mechelen, in de nasleep van de opheffing van de universiteit door het Franse bezettingsregime, werd de bijbel in 1974 overgedragen aan de Maurits Sabbebibliotheek, waar hij nu resideert.

Boeiend artikel? Deel het dan met je vrienden via:

Verder lezen?

Log in op uw Tertio account en lees meteen verder

Nog geen account? Neem een digitaal abonnement en lees meteen verder.
Of maak een Tertio proefaccount aan en lees 1 maand gratis online!

Lees ook deze artikels...

Uw Tertio account

Log in op uw Tertio account en lees meteen uw Tertio digitaal

Nog geen abonnee? Koop makkelijk en veilig uw abonnement op onze website.
Enkel digitaal lezen? Neem een digitaal abonnement en lees meteen verder.
Of maak een Tertio proefaccount aan en lees 1 maand gratis online!

Sluiten

Tertio nieuwsbrief

Interessant artikel? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf zo op de hoogte van al onze nieuwste bijdragen, evenementen en aanbiedingen.