Gisteren is voorbij
Giuseppe ‘Pino’ Puglisi is wellicht geen naam die een belletje doet rinkelen. In 1993 werd de Italiaanse priester vermoord in de straten van Palermo, uitgerekend op zijn 53ste verjaardag. Van een ongeval kon geen sprake zijn. Zijn dood was besteld door de Siciliaanse maffia. Puglisi was afkomstig uit een arbeiderswijk en had zich zijn leven lang verzet tegen de lokroep van de georganiseerde misdaad. Hij nam het op voor de kwetsbare jeugd die weinig toekomstperspectief had. Die strijd betaalde hij met zijn leven. Puglisi was bereid grote risico’s te nemen. En de gevestigde, weliswaar illegale macht te trotseren en uit te dagen. Tegen zijn moordenaar zou hij hebben gezegd: “Ik verwachtte u.” Het waren zijn laatste woorden. Puglisi ligt begraven in de kathedraal van Palermo. In 2013 werd hij door paus Franciscus zalig verklaard.

Rechtvaardige rechters
Veel bekender bij ons zijn Giovanni Falcone en Paolo Borselino, die vaak in één adem worden genoemd. Deze Italiaanse magistraten werden beiden vermoord in de zomer van 1992. Tot op vandaag staan ze symbool voor de juridische strijd tegen de toen oppermachtige maffia. Omdat ze in tegenstelling tot hun collega’s veel succes boekten en zich niet beperkten tot het aanpakken van de onderwereld, liepen ze erg in de kijker. In hun poging de praktijken van afpersing, corruptie en illegale handel volledig uit te roeien, raakten ze aan de belangen van de bovenwereld: politici, advocaten en ondernemers. Dat lokte buitensporig geweld uit. De maffia vocht genadeloos terug en daagde het staatsapparaat rechtstreeks uit. Ze waagden zich zelfs buiten Sicilië, met aanslagen in Rome, Milaan en Firenze. Niemand was nog veilig. Toen het centrale gezag wakker schoot en het eigen volk zich tegen de maffiapraktijken keerde, was de strijd politiek beslecht. Aangevoerd door activisten en jongeren ging de lokale bevolking niet mee in de orgie van agressie. Het draagvlak smolt geleidelijk maar onomkeerbaar weg. Gedogen werd voortaan gelijkgesteld aan medeplichtigheid. Sinds die kanteling floreert de maffia alleen nog buiten Sicilië.

Boeiend artikel? Deel het dan met je vrienden via:

Verder lezen?

Log in op uw Tertio account en lees meteen verder

Nog geen account? Neem een digitaal abonnement en lees meteen verder.
Of maak een Tertio proefaccount aan en lees 1 maand gratis online!

Johan Van der Vloet

Meer opinies van
Steven Van Hecke

Paasnood

De laatste tijd worden we door zoveel gruwel omringd, dat de hoop op een...

Uw Tertio account

Log in op uw Tertio account en lees meteen uw Tertio digitaal

Nog geen abonnee? Koop makkelijk en veilig uw abonnement op onze website.
Enkel digitaal lezen? Neem een digitaal abonnement en lees meteen verder.
Of maak een Tertio proefaccount aan en lees 1 maand gratis online!

Sluiten

Tertio nieuwsbrief

Interessant artikel? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf zo op de hoogte van al onze nieuwste bijdragen, evenementen en aanbiedingen.