Godvergeten?
Naar aanleiding van de serie Godvergeten wil ik graag de volgende bedenkingen kwijt. Mijn algemene indruk was dat het om een historische documentaire ging, waarbij vooral overlevers/slachtoffers aan het woord kwamen. Ik voel mij goed vertrouwd met hun bijzonder aangrijpende getuigenissen. Ik was immers decennia lang een lotgenoot. Ik schrijf wel degelijk “was”, omdat ik mij sinds enige tijd niet meer als slachtoffer beschouw. Door de getuigenissen voel ik nu welgemeend mededogen, maar niet langer medelijden. Ik blijf priester Rik Devillé diep erkentelijk omdat hij mij in 2016 met raad en daad heeft gesteund met betrekking tot mijn klacht bij een meldpunt van de Kerk, en zich blijft inzetten voor slachtoffers.

Gechoqueerd
Ik had te maken met drie clerici-daders, één als kind (in de jaren zeventig) en twee als minderjarige adolescent in de periode 1981-1982. In 2016 heb ik twee dadingsovereenkomsten getekend en een financiële compensatie ontvangen, mede dankzij tussenkomst van een advocaat. De aanwezigheid van die advocaat achtte ik noodzakelijk, omdat ik op voorhand twijfelde of het meldpunt mijn klachten wel ernstig zou nemen. In mijn beleving zijn die dadingen correct en respectvol verlopen. Wat mij wel diep heeft gechoqueerd, is dat ik daar voor het eerst vernam van een overste van een congregatie, dat een van mijn daders uit zijn orde nog jarenlang zijn seksueel misbruik elders in de wereld heeft voortgezet, vermoedelijk tijdens zijn ‘missioneringswerk’. De overste, die toen nog veel andere klachten ontving, typeerde mijn dader als een kernpedofiel. De erkenning van het meldpunt vond ik belangrijk, hoewel ze mij niet bevrijdde van mijn slachtoffergevoel, synoniem voor mijn psychisch lijden.

Boeiend artikel? Deel het dan met je vrienden via:

Verder lezen?

Log in op uw Tertio account en lees meteen verder

Nog geen abonnee? Koop makkelijk en veilig uw abonnement op onze website.
Enkel digitaal lezen? Neem een digitaal abonnement en lees meteen verder.
Of maak een Tertio proefaccount aan en lees 1 maand gratis online!

Johan Van der Vloet

Meer opinies

Uw Tertio account

Log in op uw Tertio account en lees meteen uw Tertio digitaal

Nog geen abonnee? Koop makkelijk en veilig uw abonnement op onze website.
Enkel digitaal lezen? Neem een digitaal abonnement en lees meteen verder.
Of maak een Tertio proefaccount aan en lees 1 maand gratis online!

Sluiten

Tertio nieuwsbrief

Interessant artikel? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf zo op de hoogte van al onze nieuwste bijdragen, evenementen en aanbiedingen.