De Romeinse limes aan de Rijn diende ter bescherming tegen de ‘barbaren’. © rr

Handleiding bij geopolitieke hotspots
De actuele geopolitieke hotspots zijn uitlopers van het uiteenvallen van het Ottomaanse Rijk, het Britse Rijk en het Sovjetimperium. De Atlas van de grenzen vormt een leerrijke illustratie daarbij. Recente en aanhoudende militaire operaties in de voormalige Sovjet-republieken leiden ertoe dat de atlas vrij vlug gedateerd zal zijn.

De bijdrage over Nagorno-Karabach, de Armeense enclave in Azerbeidzjan, is het meest schrijnende voorbeeld van de snelheid waarmee gewapende grensoverschrijdende operaties kaarten kunnen hertekenen. De atlas beschrijft de toestand van eind 2020, aan het einde van de tweede oorlog om het gebied. In september van dit jaar werd de enclave heroverd en kwam er de facto een einde aan de nooit internationaal erkende republiek van de Armeniërs in Nagorno-Karabach. De kaart over de oorlog in Oekraïne geeft de toestand weer op 23 februari 2023, een jaar na de Russische inval in Oekraïne. Die kaart is inmiddels ook verouderd. De atlas biedt daarnaast inzicht in de ontwikkeling van “het Kievse rijk tot 2022”, in de uitbouw van het Russische Rijk en in de val van het IJzeren Gordijn en het uiteenvallen van de USSR.

Boeiend artikel? Deel het dan met je vrienden via:

Verder lezen?

Log in op uw Tertio account en lees meteen verder

Nog geen account? Neem een digitaal abonnement en lees meteen verder.
Of maak een Tertio proefaccount aan en lees 1 maand gratis online!

Lees ook deze artikels...

Uw Tertio account

Log in op uw Tertio account en lees meteen uw Tertio digitaal

Nog geen abonnee? Koop makkelijk en veilig uw abonnement op onze website.
Enkel digitaal lezen? Neem een digitaal abonnement en lees meteen verder.
Of maak een Tertio proefaccount aan en lees 1 maand gratis online!

Sluiten

Tertio nieuwsbrief

Interessant artikel? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf zo op de hoogte van al onze nieuwste bijdragen, evenementen en aanbiedingen.