Het broze vertrouwen
Verkiezingen worden beschouwd als het feest van de democratie. De kiezer heeft het laatste woord. In zekere zin is dat juist. Verkiezingscampagnes hebben in mijn ervaring echter vaak weinig met de werkelijkheid of met de waarheid te maken, zodanig zelfs dat de oude Romeinen al wisten dat “het volk wenst bedrogen te worden” en het wordt ook bedrogen. Toch gaat het in verkiezingen om vertrouwen, dat ongrijpbare woord. Vertrouwen in mensen en partijen. Niets is zo broos als vertrouwen. Het gaat weg te paard en keert terug te voet. Vertrouwen is ook volatiel. De helft van de Nederlandse kiezers veranderde enkele weken geleden van gedachte sinds de vorige verkiezingen. In Vlaanderen werden politieke leiders ooit ‘God’ genoemd en een jaar later afgezet. De huidige malaise tegenover de politiek, de Kerk, de sport, delen van het bedrijfsleven… heeft te maken met vertrouwen. “Al is de leugen nog zo snel, de waarheid achterhaalt haar wel.”

Schijn
Waar komt dat wantrouwen vandaan? De democratie is de weerspiegeling van de samenleving. De ‘meesters van het wantrouwen’ (Freud, Marx en Nietzsche) hebben hun werk gedaan. De mens is volgens hen niet wat hij lijkt. Wat goedheid schijnt, is feitelijk zwakheid. Achter een edel motief blijkt seksuele honger te zitten. Wat efficiënt is, blijkt voort te komen uit winsthonger. Schijn en zijn. Ook in het persoonlijke leven is er een grote volatiliteit in relaties. Alles, elke activiteit moet zogezegd met ‘passie’ gedaan worden. Waarom, vraag ik mij af? Als iets anders uitvalt, is men ontgoocheld, verliest men zelfvertrouwen en vertrouwen in het algemeen. In een supercompetitieve samenleving domineren geld, aanzien en succes, maar er is altijd iemand rijker, mooier en aantrekkelijker dan jij. Velen zakken daardoor weg in frustratie. “Het is wat het is”, hoor je vandaag veel in de media, maar velen zijn in de praktijk niet in staat dat in hun eigen leven van elke dag toe te passen. Het is nochtans de bron van ‘teVREDEnheid’.

Verder lezen?

Indien u geen digitaal Tertio abonnement heeft, kunt u dit artikel online kopen voor 2 euro. Na betaling, kunt u het meteen integraal lezen. Of nog beter: abonneer je vanaf 12 euro en geniet elke week van Tertio.

Johan Van der Vloet

Meer opinies van
Herman Van Rompuy

Paasnood

De laatste tijd worden we door zoveel gruwel omringd, dat de hoop op een...

Zelfbeschikking

Vorige vrijdag 8 maart, op Internationale Vrouwendag, werd abortus...

De regel van drie

Kort, krachtig en beslist geen verzwakte of wollige synthese. Dat is de...

Verder lezen?

Indien u geen digitaal Tertio abonnement heeft, kunt u dit artikel online kopen voor 2 euro. Na betaling, kunt u het meteen integraal lezen. Of nog beter: abonneer je vanaf 12 euro en geniet elke week van Tertio.

Uw Tertio account

Log in op uw Tertio account en lees meteen uw Tertio digitaal

Nog geen abonnee? Koop makkelijk en veilig uw abonnement op onze website.
Enkel digitaal lezen? Neem een digitaal abonnement en lees meteen verder.
Of maak een Tertio proefaccount aan en lees 1 maand gratis online!

Sluiten

Tertio nieuwsbrief

Interessant artikel? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf zo op de hoogte van al onze nieuwste bijdragen, evenementen en aanbiedingen.