Het Paasverhaal van Agnès en Alfons
Agnès werd wees toen ze achttien was. Ze werkte vele jaren als arbeidster in een fabriek waar ze in de nachtdienst meedraaide. Dat moest wel, omdat elke cent welkom was. Haar leven draaide rond haar gezin, haar man en twee kinderen. Ze was de enige kostwinner thuis en droeg overdag zorg voor haar zwaar zieke man Alfons en de opvoeding van haar kinderen. Met haar karige loon kwam het gezin amper toe. De jaarlijkse vakantie was een korte trip naar de Ardennen. Zo leefde ze meer dan 45 jaar in sociale eenzaamheid. Ze had soms hevige opstoten van boosheid over haar lot en de onrechtvaardigheid waarmee het leven haar had bedeeld. Toen het bestaan haar weer eens had gebrutaliseerd, draaide ze het kruisbeeld aan de schouw om. De man van Nazareth hing nu met zijn hoofd naar de muur. Hij verdient het, schimpte ze. Maar elke dag opnieuw maakte ze voor Alfons een mooi gevouwen en fris ziekbed, dat ze zo had gedraaid dat hij door een klein raam uitzicht had op de tuin en de hemel.

Vrijheid
Met het ouder worden zag ik in Agnès de trekken van een levenslange strijd om haar man tot zijn laatste dagen te blijven verzorgen en haar kinderen op weg te zetten naar een gelukkiger leven. De tederste herinnering aan Alfons was zijn vermogen anderen vrij te maken. Niet de vrijheid om te doen wat je dacht te kunnen doen, maar de vrijheid die erin bestond los te raken van jezelf. Alfons – voor wie het leven loodzwaar was – kon het voor anderen vederlicht maken. Waar komt de wijsheid vandaan om anderen los te maken van zichzelf? Je wordt toch wijs door in de wereld te staan? Door na te denken, problemen op te lossen, beslissingen te nemen, te netwerken, op het podium te staan, geld te verdienen, te discussiëren, kennis op te doen? Of toch niet? 

Boeiend artikel? Deel het dan met je vrienden via:

Johan Van der Vloet

Jan Rosier

Uw Tertio account

Log in op uw Tertio account en lees meteen uw Tertio digitaal

Nog geen abonnee? Koop makkelijk en veilig uw abonnement op onze website.
Enkel digitaal lezen? Neem een digitaal abonnement en lees meteen verder.
Of maak een Tertio proefaccount aan en lees 1 maand gratis online!

Sluiten

Tertio nieuwsbrief

Interessant artikel? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf zo op de hoogte van al onze nieuwste bijdragen, evenementen en aanbiedingen.