“Filosofisch leren denken is belangrijk voor je vorming als mens”, meent hoofddocent filosofie Griet Galle. © Trui Galle

“Het vak godsdienst heeft filosofie nodig”
De derde donderdag van november, dit jaar op 16 november, is de Werelddag voor de Filosofie. Filosofie breekt steeds meer uit de universiteitsmuren en heeft een belangrijke plek in de maatschappij, niet in het minst in het onderwijs. Griet Galle leidt toekomstige leraren filosofie op en werkte een didactisch model uit voor het vak. Ze ziet filosofie niet als een bedreiging voor het vak godsdienst: “Het zijn bondgenoten tegen de utilitaire tendens in het onderwijs.”

Haar academische loopbaan begon met onderzoek naar 13de-eeuwse commentatoren van Aristoteles’ De caelo en De sensu. Ondertussen hebben de filosofische bezigheden van Griet Galle een draai van 180 graden genomen en heeft ze zich toegelegd op didactiek van de filosofie. Ze staat mee aan de wieg van het vak filosofie binnen de richtingen humane wetenschappen en maatschappij- en welzijnswetenschappen en droomt van een vak filosofie in alle finaliteiten van het middelbaar. “Filosofie is belangrijk om een heleboel redenen: je leert eigen vooronderstellingen en denkkaders in vraag te stellen en denkt na over wat menszijn, de maatschappij en onze cultuur zijn. Kritisch leren nadenken is belangrijk voor onze democratie. Dat zit ook in andere vakken, maar filosofie onderscheidt zich daarvan door haar radicaal-kritische houding.” Daar kun je volgens de hoofddocent niet vroeg genoeg mee beginnen. Ieder jaar begeleidt ze op het Feest van de Filosofie de workshop ‘Filosoferen met kinderen’, waar hun creatieve inzichten haar telkens verrassen.

Boeiend artikel? Deel het dan met je vrienden via:

Verder lezen?

Log in op uw Tertio account en lees meteen verder

Nog geen account? Neem een digitaal abonnement en lees meteen verder.
Of maak een Tertio proefaccount aan en lees 1 maand gratis online!

Lees ook deze artikels...

Uw Tertio account

Log in op uw Tertio account en lees meteen uw Tertio digitaal

Nog geen abonnee? Koop makkelijk en veilig uw abonnement op onze website.
Enkel digitaal lezen? Neem een digitaal abonnement en lees meteen verder.
Of maak een Tertio proefaccount aan en lees 1 maand gratis online!

Sluiten

Tertio nieuwsbrief

Interessant artikel? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf zo op de hoogte van al onze nieuwste bijdragen, evenementen en aanbiedingen.