Hendrik Devriendt. © Lore Devriendt

In raakbaarheid zit de ziel van organisaties
Hendrik Devriendt en Dirk Notte, respectievelijk adjunct-algemeen directeur en zonedirecteur van de West-Vlaamse zorggroep vzw Curando, behoren tot de eerste generatie leken-directeurs die in de voetsporen traden van de religieuzen die aan het hoofd stonden van katholieke zorginstellingen. Naar aanleiding van hun nakende pensionering verschijnt het boek Van maakbare naar raakbare zorg, met perspectieven voor de toekomst vanuit veertig jaar ervaring in de sector.

“Goede zorg hangt af van wat we doen, maar ook van de drijfveer waarom we het doen”, staat in de inleiding op Van maakbare tot raakbare zorg. Voor Hendrik Devriendt vormt die drijfveer het zwaartepunt van de zaak. “Zorgorganisaties hebben enthousiaste, gepassioneerde, integere mensen nodig. De rest – praktische vaardigheden en management – kun je leren”, meent hij. “De vraag is: waar haal je de mosterd? We denken dat het leven maakbaar is en dat alles op te lossen is, maar dat klopt niet. Natuurlijk moet je over expertise, deskundigheid en professionaliteit beschikken. Maar dat is een noodzakelijke, geen voldoende voorwaarde. Beter management maakt een organisatie niet meteen humaner en afgevinkte lijstjes garanderen geen kwaliteit. Je moet vooral ook aandachtig zijn en je laten raken door wat op je afkomt. Raakbaarheid vindt plaats in het sacrament van de ontmoeting, niet in het opstellen of volgen van procedures”, klinkt het overtuigd. “Daarom is dit geen managementboek geworden, wel een inspiratieboek over de zachte krachten in het leven. Als je erin slaagt zo met je personeel op weg te gaan dat ook zij geraakt worden door de hoogbejaarden die achter de coulissen van het leven staan, welnu, daar kan je wereldvrede maken. Maar dat is geen managementtaal.” (lacht)

Boeiend artikel? Deel het dan met je vrienden via:

Verder lezen?

Log in op uw Tertio account en lees meteen verder

Nog geen abonnee? Koop makkelijk en veilig uw abonnement op onze website.
Enkel digitaal lezen? Neem een digitaal abonnement en lees meteen verder.
Of maak een Tertio proefaccount aan en lees 1 maand gratis online!

Lees ook deze artikels...

Uw Tertio account

Log in op uw Tertio account en lees meteen uw Tertio digitaal

Nog geen abonnee? Koop makkelijk en veilig uw abonnement op onze website.
Enkel digitaal lezen? Neem een digitaal abonnement en lees meteen verder.
Of maak een Tertio proefaccount aan en lees 1 maand gratis online!

Sluiten

Tertio nieuwsbrief

Interessant artikel? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf zo op de hoogte van al onze nieuwste bijdragen, evenementen en aanbiedingen.