Kerk zonder altaar
Het nieuwe schooljaar is begonnen, de zomer loopt op zijn laatste benen. En met het einde van de zomer vallen de zomerfestivals stilaan stil. Hun populariteit kent post-corona weinig weerga. In zijn editoriaal (Tertio nr. 1.227 van 16/8) hekelde Johan Van der Vloet vergelijkingen tussen festivals zoals Tomorrowland en christelijke samenkomsten zoals de Wereldjongerendagen. Ik ga toch een lans breken voor muziekbelevenis als spiritualiteit, pace Johan, vanwege het verlossende potentieel van muziek.

Schuilplaats
Zelf ervoer ik het tijdens een moeilijke periode enkele jaren geleden. Opeengeperst in een overvolle concertzaal, blootgesteld aan zweet en andere onaangename geuren, balanceerde ik ongemakkelijk van de ene voet op de andere totdat de groep, The Gaslight Anthem, eindelijk begon. Maar ik was niet in de juiste stemming om ervan te genieten. En dan plots, op de tonen van Here’s Looking at You, Kid viel alles even in de plooi voor mij. Het lied gaat over verloren en verlaten liefde, melancholie en het knagende gevoel van foute beslissingen. Het werd een schuilplaats, een plek waar niemand alleen hoeft te zijn, een moment van diepe genade. Heel even was de wereld een wonderlijke plek vol schoonheid, liefde en rust.

Boeiend artikel? Deel het dan met je vrienden via:

Verder lezen?

Log in op uw Tertio account en lees meteen verder

Nog geen account? Neem een digitaal abonnement en lees meteen verder.
Of maak een Tertio proefaccount aan en lees 1 maand gratis online!

Guido Vanheeswijck

Meer opinies van
Dennis Vanden Auweele

Dennis Vanden Auweele

Zonder ziel

Op het CogX festival in Londen liet acteur en komiek Stephen Fry een...

Uw Tertio account

Log in op uw Tertio account en lees meteen uw Tertio digitaal

Nog geen abonnee? Koop makkelijk en veilig uw abonnement op onze website.
Enkel digitaal lezen? Neem een digitaal abonnement en lees meteen verder.
Of maak een Tertio proefaccount aan en lees 1 maand gratis online!

Sluiten

Tertio nieuwsbrief

Interessant artikel? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf zo op de hoogte van al onze nieuwste bijdragen, evenementen en aanbiedingen.