Kinderen en vriendschappen
Scrollend op mijn smartphone zag ik deze week een nieuwsbericht passeren over een ‘no kids-club’ die in Brussel gestart is en waarschijnlijk navolging zal krijgen in andere steden in ons land. Het initiatief is nog nieuw, maar nu al telt het enkele honderden leden: mensen die kinderloos zijn en elkaar opzoeken om zo vriendschappen op te bouwen. De initiatiefneemster zegt daarover dat je op deze manier blijvende vriendschappen kunt opbouwen zonder dat je moet vrezen dat die vriendschappen ooit wegvallen.

Adults only
Dat nieuwsbericht stemde me om twee redenen droevig. Ten eerste: ik kan me niet van de indruk ontdoen dat kinderen alsmaar meer als een last in de maatschappij en in onze persoonlijke levens worden ervaren. Restaurants, cafés, hotels: steeds vaker gaan zij de ‘adults only’-tour op en zijn kinderen niet meer welkom. Ja, kinderen kunnen lawaaierig zijn en soms storend, en ja, soms zelfs ronduit irritant. Maar van de oefening om daarmee om te gaan, leer je en word je zelf een geduldiger en verdraagzamer mens. Kinderen opvoeden is een wederzijdse oefening in sociale vaardigheid, in rekening houden met elkaar. Als we kinderen uit sociale contacten gaan weren, verdwijnt die mogelijkheid te leren om écht samen te leven. Een tweede reden is dat er een verdraaide kijk op vriendschap uit blijkt. Als je de mensen met wie je sociaal contact aanknoopt, wegfiltert op basis van het feit of ze al dan niet kinderen hebben, dan botst dat met het wezen van de vriendschap zelf. Uiteraard is het hebben van kinderen een aanslag op je sociale leven; daar moeten we niet blind voor zijn. Je hebt nu eenmaal minder tijd. Maar je leert je tijd ook veel efficiënter te besteden wanneer je kinderen hebt.

Boeiend artikel? Deel het dan met je vrienden via:

Verder lezen?

Log in op uw Tertio account en lees meteen verder

Nog geen account? Neem een digitaal abonnement en lees meteen verder.
Of maak een Tertio proefaccount aan en lees 1 maand gratis online!

Johan Van der Vloet

Meer opinies van
Alicja Gescinska

Wreedaardigheid

Wat is de ergste zonde? De vraag kan frivool lijken. Bestaat er dan een...

Uw Tertio account

Log in op uw Tertio account en lees meteen uw Tertio digitaal

Nog geen abonnee? Koop makkelijk en veilig uw abonnement op onze website.
Enkel digitaal lezen? Neem een digitaal abonnement en lees meteen verder.
Of maak een Tertio proefaccount aan en lees 1 maand gratis online!

Sluiten

Tertio nieuwsbrief

Interessant artikel? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf zo op de hoogte van al onze nieuwste bijdragen, evenementen en aanbiedingen.