Meer muziek op school
Kroniek van een aangekondigde domper: dat waren de PISA-resultaten die deze week werden gepresenteerd. Jaar na jaar blijkt daaruit dat het onderwijsniveau er significant op achteruitgaat. Of het nu gaat over wiskunde of leesvaardigheid, de Vlaamse leerlingen van vandaag presteren slechter dan hun recente voorgangers. Talloze pedagogen en onderwijsexperten pleiten al jaren voor allerhande hervormingsmaatregelen. En terecht, want één toverformule voor de revitalisatie van ons onderwijs is er niet, dus er zijn vele maatregelen nodig.

Plezierpedagogie
Het klopt dat er een algemene klemtoonkering nodig is, zoals onder andere bepleit door onderwijsexperten Wouter Duyk en Dirk Van Damme. Al te zeer lag de focus de voorbije decennia op drempelverlaging en inclusie, en stond pedagogie in het teken van plezier. De kern van het leerproces werd daarbij blootgesteld aan erosie: memoriseren, competitiviteit en excelleren moesten in de (verdom-)hoek gaan staan. Hoewel ik geen pedagoog ben, ben ik wel een beetje een ervaringsdeskundige, met drie schoollopende kinderen. Ik heb het geluk dat mijn zonen op een school zitten waar ze wel uitgedaagd worden om goed te presteren – daartoe uiteraard ook van thuis uit aangewakkerd. En zowel vanuit mijn persoonlijke ervaring als vanuit de wetenschappelijke literatuur zou ik een gedurfde hervormingsmaatregel willen bepleiten die ik bij geen enkele van onze experten heb teruggevonden: maak van muzikale vorming een cruciaal vak in ons onderwijs – van de eerste kleuterklas tot het zesde middelbaar, over alle richtingen heen.

Leer elk kind noten lezen. Leer elk kind piano of een ander instrument spelen. Ja, dat is uiteraard een extra kost, maar die kost wordt ruimschoots gecompenseerd door de voordelen. Ten eerste: een van de grote problemen van vandaag, is dat we in een aandachtscrisis zitten. In een wereld vol korte visuele en auditieve prikkels – de ‘TikTokificatie’ of ‘Spotificatie’ van ons brein – is langdurige aandacht een schaars goed geworden. Focus wordt daarom ook wel het nieuwe IQ genoemd: wie zich goed kan concentreren, zal beter presteren. Wie zich goed kan concentreren, is gewoon slimmer.

Boeiend artikel? Deel het dan met je vrienden via:

Verder lezen?

Log in op uw Tertio account en lees meteen verder

Nog geen abonnee? Koop makkelijk en veilig uw abonnement op onze website.
Enkel digitaal lezen? Neem een digitaal abonnement en lees meteen verder.
Of maak een Tertio proefaccount aan en lees 1 maand gratis online!

Johan Van der Vloet

Meer opinies van
Alicja Gescinska

Wreedaardigheid

Wat is de ergste zonde? De vraag kan frivool lijken. Bestaat er dan een...

Uw Tertio account

Log in op uw Tertio account en lees meteen uw Tertio digitaal

Nog geen abonnee? Koop makkelijk en veilig uw abonnement op onze website.
Enkel digitaal lezen? Neem een digitaal abonnement en lees meteen verder.
Of maak een Tertio proefaccount aan en lees 1 maand gratis online!

Sluiten

Tertio nieuwsbrief

Interessant artikel? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf zo op de hoogte van al onze nieuwste bijdragen, evenementen en aanbiedingen.