De een wordt meer getroffen door de natuur, muziek of beeldende kunst, de ander door religie. © Unsplash

“Mensen hebben honger naar zin”
Edel Maex is de pionier voor mindfulness in de Lage Landen. De psychiater schreef tal van praktische en verdiepende boeken over meditatie en boeddhisme. In zijn boek Het kan anders geeft hij een inkijk in zijn persoonlijke verhaal en zijn visie op lijden, therapie en religie. Hoewel hij liever spreekt over “openheid”, meent hij dat een religieus aanvoelen bij onze menselijke natuur hoort.

Roodbruine herfstkleuren weerspiegelen zich in de woonkamer van Edel Maex in een glasraam dat aan een Mariafiguur doet denken. “Dat is een Kwan-Yin, de Chinese bodhisattva van het mededogen. Ze wordt vaak afgebeeld met een vaas vol reddend water dat ze over de aarde stort”, legt de gerenommeerde psychiater uit. Als zenleraar en medeoprichter van de School voor Comparatieve Filosofie, wegbereider van de mindfulness in het Nederlandse taalgebied, is hij als geen ander thuis in de oosterse denkwereld. Het blijkt niet zo vergezocht om in de Kwan-Yin Maria te zien. “De missionarissen maakten van die beelden Maria’s. In de plaats van een vaas kwam dan vaak een kind. Soms zijn ze moeilijk uit elkaar te houden.” Uitwisseling tussen religies blijkt een rode draad in ons gesprek over zijn boek dat de neerslag is van een marathongesprek met journalist Joël De Ceulaer.  

Boeiend artikel? Deel het dan met je vrienden via:

Verder lezen?

Log in op uw Tertio account en lees meteen verder

Nog geen account? Neem een digitaal abonnement en lees meteen verder.
Of maak een Tertio proefaccount aan en lees 1 maand gratis online!

Lees ook deze artikels...

Inloggen

Nog geen abonnee? Koop makkelijk en veilig uw abonnement.
Enkel digitaal lezen? Neem een digitaal abonnement.

Sluiten

Tertio nieuwsbrief

Interessant artikel? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf zo op de hoogte van al onze nieuwste bijdragen, evenementen en aanbiedingen.