Zaterdagmorgen vond op het Sint-Pietersplein een consistorie plaats waarbij eenentwintig nieuwe kardinalen werden gecreëerd. © evl

Ongeziene oecumenische steun voor synode
Paus Franciscus publiceert vandaag op 4 oktober – de feestdag van de heilige van Assisi wiens naam hij koos – de exhortatie Laudato Deum (Geloofd zij God), een aanvulling op en een update van zijn encycliek Laudato Si’ van 2015. Tegelijk opent hij de synode rond synodaliteit met een eucharistie waarbij ook de 21 kardinalen die zaterdag werden gecreëerd, present zijn. Er is dezer dagen zonder twijfel veel te doen in Rome.

In de rand van een synode staat er altijd veel op de agenda: informele ontmoetingen, symposia, boekpresentaties. Zo was er op vrijdag 29 september de voorstelling van de Italiaanse vertaling van het boek van kardinaal Jozef De Kesel over christen-zijn in de seculiere cultuur en de omslag naar een nederige, kleine, overtuigde en open kerk. Dat boek kreeg in het Italiaans de toepasselijke titel Cristiani in un monde che non lo è. Velen in Vlaanderen kennen ondertussen de visie van de kardinaal, maar in Italië en voor veel synodedeelnemers is het een nieuw geluid over “christen-zijn in een wereld die het niet (meer) is”. Aartsbisschop Vincenzo Paglia van de Pauselijke Academie van het Leven en moraalfilosoof Massimo Borghesi van de Universiteit van Perugia vonden het dan ook een moedig boek in de geest van het conciliedocument Gaudium et Spes. Leven in ballingschap komt over als een drama, maar christenen dienen het te leren zien als een kans, een moment van herbronning die hen aanvuurt om zich te engageren in de wereld. De Kesels boek strookt helemaal met de prioriteiten die paus Franciscus beklemtoont: een nederige en arme kerk die de zorg voor de armen en de aarde ter harte neemt en die vanuit het algemeen belang de dialoog met iedereen aangaat vanuit de overtuiging dat ontmoetingen vijandschappen overwinnen.

Boeiend artikel? Deel het dan met je vrienden via:

Verder lezen?

Log in op uw Tertio account en lees meteen verder

Nog geen abonnee? Koop makkelijk en veilig uw abonnement op onze website.
Enkel digitaal lezen? Neem een digitaal abonnement en lees meteen verder.
Of maak een Tertio proefaccount aan en lees 1 maand gratis online!

Lees ook deze artikels...

Uw Tertio account

Log in op uw Tertio account en lees meteen uw Tertio digitaal

Nog geen abonnee? Koop makkelijk en veilig uw abonnement op onze website.
Enkel digitaal lezen? Neem een digitaal abonnement en lees meteen verder.
Of maak een Tertio proefaccount aan en lees 1 maand gratis online!

Sluiten

Tertio nieuwsbrief

Interessant artikel? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf zo op de hoogte van al onze nieuwste bijdragen, evenementen en aanbiedingen.