Persoonlijk geweten steeds belangrijker
Het persoonlijk geweten wordt steeds belangrijker. In onze geseculariseerde samenleving is er immers geen overkoepelende morele instantie (meer). De samenleving is bovendien verdeeld en gepolariseerd, ook op het vlak van waarden, normen en ethische uitgangspunten.

De Kerk kon lange tijd boven de levensbeschouwelijke verscheidenheid een enigszins gedeeld moreel aanvoelen verwoorden dat uitging van het mensbeeld van onze beschaving. Die ethische overeenstemming erodeerde geleidelijk. Door het misbruikschandaal kan de Kerk vandaag publiekelijk (voorlopig) nauwelijks nog morele uitspraken doen. Ze dient eerst te werken aan de morele uitzuivering van het eigen instituut. Ook de gelovige is daardoor zijn vertrouwen in het morele gezag van de Kerk kwijt. Hij staat alleen met zijn geweten. De ethische standpunten van niet-confessionele instanties zijn te arbitrair en te ideologisch om als meer dan politiek lobbywerk gepercipieerd te worden. Dat politieke gespin van bepaalde groepen doet ook twijfelen aan de oprechtheid van hun morele bemoeienis. Wie, wegens het ontbreken van een overkoepelend moreel gezag, op alle domeinen dwingende ethische orders verwacht van de burgerlijke overheid, vraagt aan de staat het geweten van de burgers te sturen. Dat botst met de fundamentele vrijheid van geweten.

Boeiend artikel? Deel het dan met je vrienden via:

Verder lezen?

Log in op uw Tertio account en lees meteen verder

Nog geen account? Neem een digitaal abonnement en lees meteen verder.
Of maak een Tertio proefaccount aan en lees 1 maand gratis online!

Johan Van der Vloet

Mark Van De Voorde

Uw Tertio account

Log in op uw Tertio account en lees meteen uw Tertio digitaal

Nog geen abonnee? Koop makkelijk en veilig uw abonnement op onze website.
Enkel digitaal lezen? Neem een digitaal abonnement en lees meteen verder.
Of maak een Tertio proefaccount aan en lees 1 maand gratis online!

Sluiten

Tertio nieuwsbrief

Interessant artikel? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf zo op de hoogte van al onze nieuwste bijdragen, evenementen en aanbiedingen.