Stoere senior
“Hersendood”, zo omschreef Emmanuel Macron de NAVO eind 2019. Zijn interview met The Economist deed heel wat stof opwaaien, niet in het minst in Evere, waar het bondgenootschap zijn hoofdkwartier heeft. Dat de Franse president uitgerekend zijn scherpe boodschap in de Angelsaksische pers bracht, kon onmogelijk toeval zijn. Met Donald Trump zat voor het eerst een Amerikaans president in het Witte Huis die weigerde de trans-Atlantische solidariteit te bevestigen. Artikel 5 van het NAVO-verdrag – een aanval op één lid is een aanval op alle leden – is nochtans de hoeksteen van de organisatie. En sinds de Britten aanstalten maakten om de Europese Unie te verlaten, viel ook Londen weg als vertrouwde partner.

Bierfeest
Macrons oordeel genoot op veel plaatsen bijval, want dat bracht oude kritieken weer tot leven. Had de westerse verdedigingsalliantie tegen de Sovjet-Unie na het einde van de Koude Oorlog niet ontbonden moeten worden, net zoals het Warschaupact? Waarom moesten de bondgenoten kunstmatig op zoek naar nieuwe doelstellingen – zoals de strijd tegen het internationaal terrorisme – om relevant te blijven? Dat de NAVO van 2003 tot 2021 in opdracht van de Verenigde Naties de leiding nam van een grootschalige operatie in Afghanistan, bewees toch dat ze in haar eigen territorium overbodig was geworden? Wat weinigen hebben onthouden van Macrons interview, is zijn oproep om met de Europese Unie het heft in eigen handen te nemen. Europa moet leren strategisch naar zichzelf te kijken. De Amerikanen en de Britten zijn niet meer voor de volle 100 procent te vertrouwen en dus is het tijd om wakker te worden. Alleen als autonome geopolitieke speler is Europa in staat zijn eigen belangen in de wereld te verdedigen, aldus de Franse president. Opvallend: Duits bondskanselier Angela Merkel deelde die diagnose, maar ze drukte het wat minder scherp uit. Na de zoveelste mislukte topontmoeting met de onberekenbare Trump liet ze zich op een bierfeest in München ontvallen dat “Europa zijn lot in eigen handen moet nemen”. 

Boeiend artikel? Deel het dan met je vrienden via:

Verder lezen?

Log in op uw Tertio account en lees meteen verder

Nog geen account? Neem een digitaal abonnement en lees meteen verder.
Of maak een Tertio proefaccount aan en lees 1 maand gratis online!

Johan Van der Vloet

Meer opinies van
Steven Van Hecke

Gisteren is voorbij

Giuseppe ‘Pino’ Puglisi is wellicht geen naam die een belletje doet...

Uw Tertio account

Log in op uw Tertio account en lees meteen uw Tertio digitaal

Nog geen abonnee? Koop makkelijk en veilig uw abonnement op onze website.
Enkel digitaal lezen? Neem een digitaal abonnement en lees meteen verder.
Of maak een Tertio proefaccount aan en lees 1 maand gratis online!

Sluiten

Tertio nieuwsbrief

Interessant artikel? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf zo op de hoogte van al onze nieuwste bijdragen, evenementen en aanbiedingen.