“Het humane ligt in de zorg voor mensen die op het eerste gezicht eerder een last vormen”, zegt Gerard Bodifée. © rr

“Waar de macht wordt geraakt, is de strijd gedaan”
In zijn nieuwe boek Oorlog: hoelang nog? bezint Gerard Bodifée zich diepgaand over de menselijke oorlogszucht. “Door vrede te stichten kun je niet alle problemen van de wereld oplossen, maar het is nog naïever te denken dat een oorlog beterschap brengt”, betoogt de immer vurige filosoof. “De ravage die een oorlog aanricht, openbaart telkens weer zijn inhumane en onredelijke karakter, hoe rationeel zijn doelen ook mogen lijken.”

Een kleine, maar gerieflijke keuken is zowat de enige plek in het huis van Gerard Bodifée en zijn levensgezellin Lucette Verboven waar geen boekenrek staat. Eigenlijk wonen ze in een uitnodigende bibliotheek, waarbij een groene omgeving het genereuze kader vormt voor lectuur en verdere reflectie. Lucette gebruikt haar ervaring als televisiemaker om er gesprekken op te nemen met Gerard en andere denkers over filosofie, wetenschap en religie. Het resultaat daarvan deelt de schrijfster op een eigen YouTubekanaal, samen met haar bijzonder inspirerende interviews voor de door VRT Canvas en KRO uitgezonden series Estafette en Wereldbeelden. Aan interesse in de fundamentele vraagstukken van het menselijk bestaan is duidelijk geen gebrek bij het koppel Bodifée-Verboven, dat alvast niet de waan van de dag hoeft achterna te hollen. De grote vragen zijn meer dan intrigerend en urgent genoeg, zoals blijkt uit Bodifées pleidooi tegen oorlog. Voor de intussen 78-jarige wetenschapper zal het leven nooit voltooid zijn. Er valt nog zoveel te onderzoeken, te lezen en te schrijven. “Na meer dan tweehonderd bladzijden over de waanzin van oorlog besefte ik ook hoe problematisch vrede vaak is”, bekent Bodifée. “Dat zou een onderwerp voor een nieuw boek kunnen zijn.”

Verder lezen?

Log in op uw Tertio account en lees meteen verder

Nog geen abonnee? Koop makkelijk en veilig uw abonnement op onze website.
Enkel digitaal lezen? Neem een digitaal abonnement en lees meteen verder.
Of maak een Tertio proefaccount aan en lees 1 maand gratis online!

Lees ook deze artikels...

Uw Tertio account

Log in op uw Tertio account en lees meteen uw Tertio digitaal

Nog geen abonnee? Koop makkelijk en veilig uw abonnement op onze website.
Enkel digitaal lezen? Neem een digitaal abonnement en lees meteen verder.
Of maak een Tertio proefaccount aan en lees 1 maand gratis online!

Sluiten

Tertio nieuwsbrief

Interessant artikel? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf zo op de hoogte van al onze nieuwste bijdragen, evenementen en aanbiedingen.