© rr

“We hebben religieuze verbeelding nodig”
In zijn boek De extase van de jagers verkent Kris Pint op fascinerende wijze de religieuze verbeelding. Hij houdt een vurig pleidooi om die te koesteren en te voeden. Ze vormt een tegenwicht tegen de ziekmakende systemen die ons vandaag overheersen. “Religie heeft een belangrijke rol te spelen in de huidige samenleving als tegenverbeelding. Met haar metaforen, haar esthetische en ethische benadering biedt ze een alternatieve manier van denken en voelen en handelen.”

Het begon heel vroeg, in de openbare bibliotheek, waar boeken hem in contact brachten met kunst, literatuur, filosofie, religie en mythologie. Combineer dat met een leraar Nederlands die zijn leerlingen liet kennismaken met literatuur, mystiek en de naoorlogse Franse filosofie en je begrijpt waarom Kris Pint letteren ging studeren aan de UGent, waar hij ook doctoreerde op het werk van cultuurfilosoof Roland Barthes. “Barthes brengt uiteenlopende filosofische tradities samen om cultuur in de breedste betekenis van het woord te analyseren: van auto’s tot literaire teksten”, zegt Pint, die uiteindelijk zelf docent semiotiek en cultuurfilosofie werd.

Boeiend artikel? Deel het dan met je vrienden via:

Verder lezen?

Log in op uw Tertio account en lees meteen verder

Nog geen account? Neem een digitaal abonnement en lees meteen verder.
Of maak een Tertio proefaccount aan en lees 1 maand gratis online!

Lees ook deze artikels...

Inloggen

Nog geen abonnee? Koop makkelijk en veilig uw abonnement.
Enkel digitaal lezen? Neem een digitaal abonnement.

Sluiten

Tertio nieuwsbrief

Interessant artikel? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf zo op de hoogte van al onze nieuwste bijdragen, evenementen en aanbiedingen.