Wreedaardigheid
Wat is de ergste zonde? De vraag kan frivool lijken. Bestaat er dan een klassement, zoals in het voetbal of de koers? Een rangschikking waarin het ene kwaad het andere aftroeft? Nochtans heeft de vraag menig filosoof en theoloog beziggehouden, en terecht. Een beter begrip van de zonden verschaft ons een beter begrip van onze menselijke aard en bestaansconditie.

Superbia
Als we Oscar Wilde mogen geloven, is dwaasheid de eerste en enige zonde. “There is no sin except stupidity”, aldus de Ierse schrijver, die spitsvondige aforismen met speels gemak uit zijn pen schudde. Volgens de grote theologen zijn er echter meerdere zonden, zelfs zeven dodelijke, zoals opgetekend door paus Gregorius I in de 6de eeuw: hoogmoed, hebzucht, lust, jaloezie, onmatigheid, woede en gemakzucht. Afhankelijk van de denker die je raadpleegt, krijg je andere antwoorden op de vraag welke zonde ‘dodelijker’ is dan de andere. Vaak wordt hoogmoed – superbia – als primaire zonde gezien, omdat de andere eruit voortvloeien. Hoogmoed is het gebrek aan nederigheid en bescheidenheid. Hoogmoed is zo vol van jezelf zijn dat je heel leeg vanbinnen bent. En omdat je zo vol van jezelf bent, bezondig je je vervolgens makkelijk aan onmatigheid, gemakzucht, of het uitleven van je lust. 

Boeiend artikel? Deel het dan met je vrienden via:

Verder lezen?

Log in op uw Tertio account en lees meteen verder

Nog geen account? Neem een digitaal abonnement en lees meteen verder.
Of maak een Tertio proefaccount aan en lees 1 maand gratis online!

Johan Van der Vloet

Meer opinies van
Alicja Gescinska

Uw Tertio account

Log in op uw Tertio account en lees meteen uw Tertio digitaal

Nog geen abonnee? Koop makkelijk en veilig uw abonnement op onze website.
Enkel digitaal lezen? Neem een digitaal abonnement en lees meteen verder.
Of maak een Tertio proefaccount aan en lees 1 maand gratis online!

Sluiten

Tertio nieuwsbrief

Interessant artikel? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf zo op de hoogte van al onze nieuwste bijdragen, evenementen en aanbiedingen.