Zoals d’ouden zongen…
Op zaterdag 1 maart is het Complimentendag. Wie collega’s een compliment wil geven, doet dat dus best al op vrijdag. De kracht van een compliment wordt treffend samengevat door de populaire spreuk van Bond Zonder Naam: “Geef mensen een pluim en ze krijgen vleugels.”

In ons land werd Complimentendag ingevoerd in 2010 door Gina De Groote via haar magazine Change. Dit jaar staat het thema ‘generatieverbinding’ centraal, met de actie ‘JONG luistert naar GOUD’. De focus ligt op het bezoeken van ouderen – ‘GOUDJES’, zoals de organisatie hen noemt – om naar hun rijke levensverhalen en wijsheid te luisteren en hen een oprecht compliment te geven. 

Paus Franciscus benadrukte in 2023 al het belang van jong en oud voor elkaar. Ter aanleiding van Werelddag voor Grootouders en Bejaarden (die hij in 2021 lanceerde), zei hij: “Voor ouderen kan de aanwezigheid van een jongere in hun leven de hoop geven dat hun ervaring niet verloren gaat en dat hun dromen vervuld zullen worden.” Een van de dromen van de generatie die de Tweede Wereldoorlog meemaakte, was dat er nooit nog zo’n wereldramp zou uitbreken. Met dat idee in het achterhoofd werden in 1945 de Verenigde Naties en later de Europese Unie opgericht als vredesprojecten. 

Tachtigjarige Vrede
In de loop der eeuwen smachtten talloze Europeanen naar vrede. Na de Honderdjarige Oorlog (1337-1453), bijvoorbeeld, of na de Dertigjarige Oorlog (1618-1648). Toch braken er in Europa steeds opnieuw gewapende conflicten uit. Pas sinds 1945 kent de regio relatieve vrede. 

Toekomstige historici zullen oordelen wanneer die ‘Tachtigjarige Vrede’ op zijn einde loopt. Mogelijk is het al zover. Het is intussen al drie jaar geleden dat Rusland Oekraïne binnenviel. De gevolgen daarvan zijn zich nog altijd aan het ontvouwen. 

“West-Europa is al 80 jaar lang gespaard gebleven van oorlog”

De roep om steeds hogere Europese defensie-uitgaven vanuit Washington in de nasleep van die invasie versterkt in elk geval het denken in termen van conflict, terwijl het uiterst rechtse discours voortdurend aan populariteit wint. In Duitsland won de christendemocratische CDU/CSU vorige zondag nog wel de parlementsverkiezingen, maar de uiterst rechtse AfD werd de tweede grootste partij. Intussen neemt de bewondering voor sterke leiders, net als voor de Tweede Wereldoorlog, alsmaar toe. 

…zo piepen de jongen
De spreek “Zoals d’ouden zongen, zo piepen de jongen” klinkt daarom relevanter dan ooit. Vandaag wordt de loftrompet gestoken over brutale politici die zich gedragen als middeleeuwse roofridders en bijvoorbeeld de helft van de bodemrijkdommen van een gebied opeisen. De sirenenzang van dat soort leiders is voor een deel van de bevolking blijkbaar onweerstaanbaar geworden. 

De “Goudjes” die zich inzetten voor vrede in Europa zijn daarentegen al lang van het politieke toneel verdwenen. Hun stem wordt – ondanks de uitgebreide mogelijkheden van de hedendaagse communicatiemaatschappij – niet meer gehoord. Bijgevolg wordt er door een jongere generatie politici niet meer “gepiept” overeenkomstig hun politieke inzichten. 

De vredelievende leiders van weleer verdienen alvast een stevig compliment voor het feit dat hun inzichten en inzet de vrede hebben veiliggesteld. Dat geldt ook voor politici, academici en organisaties die zich inspannen om in Europa de Tachtigjarige Vrede in stand te houden en om ook vrede elders op onze planeet te verwezenlijken. Het is nu aan een nieuwe generatie Jong om te luisteren naar hun wijsheid. 

Boeiend artikel? Deel het dan met je vrienden via:

Johan Van der Vloet

Meer opinies van
Ludwig De Vocht

Kinderen van God

Bijna 80 jaar na de oprichting van Unicef zijn de levensomstandigheden...

Inloggen

Nog geen abonnee? Koop makkelijk en veilig uw abonnement.
Enkel digitaal lezen? Neem een digitaal abonnement.

Sluiten

Tertio nieuwsbrief

Interessant artikel? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf zo op de hoogte van al onze nieuwste bijdragen, evenementen en aanbiedingen.