Uiterlijke religiositeit kan misleidend zijn. Iemand kan bijvoorbeeld praktiserend moslim zijn en toch geseculariseerd. © Pexels

“Moslimjongeren willen in het geheel passen”
Is secularisatie een louter westers of wereldwijd fenomeen? Kent ook de islam die sociologische evolutie? Docenten Hakim Marmouri en Mohamed El Fadili zien dat moderne, westerse moslimjongeren alleszins niet minder levensbeschouwelijke vragen stellen. “Zij willen vooral ten volle deelnemen aan deze wereld en accepteren verschillende wereldbeelden.”

Verschillende krachten beïnvloeden het secularisatieproces bij moslimjongeren. Aan de ene kant zijn ze bezig met vragen over identiteit en aansluiting, waarvan religie en cultuur een belangrijk onderdeel zijn. Als islamleerkracht zagen we zelf dat de interesse bij de leerlingen daarvoor constant en hoog was, wat in lijn ligt met veldonderzoek over de evolutie van religiebeleving bij moslimjongeren. Aan de andere kant hebben moslims, zoals socioloog Ural Manço het zegt, hun algemene levensstijl significant in lijn gebracht met hun Europese sociale omgeving. Meer gemixte vriendengroepen, stijgende doorstroming naar het hoger onderwijs, sociaaleconomische vooruitgang. Deze vorm van socialisering werkt zeker ook op het vlak van religie(beleving).

Boeiend artikel? Deel het dan met je vrienden via:

Verder lezen?

Log in op uw Tertio account en lees meteen verder

Nog geen account? Neem een digitaal abonnement en lees meteen verder.
Of maak een Tertio proefaccount aan en lees 1 maand gratis online!

Lees ook deze artikels...

Uw Tertio account

Log in op uw Tertio account en lees meteen uw Tertio digitaal

Nog geen abonnee? Koop makkelijk en veilig uw abonnement op onze website.
Enkel digitaal lezen? Neem een digitaal abonnement en lees meteen verder.
Of maak een Tertio proefaccount aan en lees 1 maand gratis online!

Sluiten

Tertio nieuwsbrief

Interessant artikel? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf zo op de hoogte van al onze nieuwste bijdragen, evenementen en aanbiedingen.