Artificiële intelligentie versterkt alleen maar de vooroordelen tegen asielzoekers, zegt Niovi Vavoula, een specialiste in migratiewetgeving. © Pexels
Er is lang over gedebatteerd, maar uiteindelijk was het zover: de AI Act werd finaal gestemd. Europa kreeg daarmee een eigen wetgevend kader dat de krijtlijnen uitzet voor het gebruik van artificiële intelligentie. De tekst classificeert AI-toepassingen op basis van het risico dat ze inhouden voor het welzijn, de rechten en de veiligheid van burgers, en verbiedt een aantal van de meest gevaarlijke technologieën. AI-systemen die bijvoorbeeld moedwillig consumenten misleiden of gebruikers een sociale score toekennen, zijn niet toegelaten.
Over de noodzaak van de AI Act heerst eensgezindheid. De snelheid waarmee nieuwe technologieën ingang vinden, dringt een strikte regulering op. De AI Act voorziet echter enkele categorieën waarin meer is toegestaan. Als het aankomt op nationale veiligheid, wetshandhaving en migratiemanagement, is er heel wat meer toegelaten. Dat laatste is zorgwekkend, want migranten en vluchtelingen vormen een kwetsbare groep.
Verder lezen?
Log in op uw Tertio account en lees meteen verder
Nog geen account? Neem een digitaal abonnement en lees meteen verder.
Of maak een Tertio proefaccount aan en lees 1 maand gratis online!
Wachtwoord vergeten? Geef jouw gebruikersnaam of mailadres in en we sturen jou instructies hoe een nieuw wachtwoord aan te maken.
Lees ook deze artikels...