“De sociale zekerheid is een kathedraal met stevige fundamenten, maar ze is nooit helemaal voltooid”, stelt ACV-voorzitster Ann Vermorgen. © Tim Dirven

“Alle werknemers hebben recht op respectvolle behandeling”
Tachtig jaar geleden werd in ons land de sociale zekerheid geboren, een systeem dat voortdurend evolueert. Naar aanleiding van Rerum Novarum op 9 mei breekt ACV-voorzitster Ann Vermorgen onder meer een lans voor 25 vakantiedagen voor werknemers in kmo’s. Ze pleit er ook voor om van 8 mei weer een feestdag te maken.

Nazi-Duitsland gaf zich over op 8 mei 1945. Die dag werd een officiële feestdag, maar werd in 1983 door de regering-Martens V geschrapt als besparingsmaatregel. Het Algemeen Christelijk Vakverbond (ACV) is actief in de zogenaamde 8 meicoalitie, die de historische datum wil laten erkennen als herdenkingsdag tegen het fascisme. ACV-voorzitster Ann Vermorgen nam vorige zondag het woord in Breendonk om te verduidelijken waartoe het opzetten van mensen tegen elkaar en het prediken en zaaien van haat kan leiden: tot verdeeldheid en ongelijkheid. “Als syndicalisten zijn we daar zeer gevoelig voor. Het gaat niet zozeer om de feestdag maar om het principe: laat het niet opnieuw gebeuren, terwijl we in de wereld zien dat het sluipend en in kleine dingen wél weer aan het gebeuren is”, benadrukt Vermorgen aan de vooravond van sociale en politieke verkiezingen. “Het is belangrijk erop te wijzen dat de werknemerspopulatie een grote groep is. Politici zeggen vaak dat ze zich richten tot bepaalde groepen, waarbij ze die van de werknemers tijdens hun opsommingen meestal vergeten. Werknemers doen de economie mee draaien en hebben het recht op een respectvolle behandeling. Kort samengevat komt de boodschap van Rerum Novarum hierop neer: toon respect voor alle werknemers. Onze corebusiness is het verzekeren dat ze waardig werk hebben, een goede sociale bescherming en voldoende inkomen. Wij hopen alvast op een sociale regering met de juiste partijen. Als dat niet het geval is, vrezen wij dat het weer ten koste zal gaan van de gewone werkende mens of van wie tegenslag heeft gehad en van een uitkering moet leven.”

Verder lezen?

Log in op uw Tertio account en lees meteen verder

Nog geen abonnee? Koop makkelijk en veilig uw abonnement op onze website.
Enkel digitaal lezen? Neem een digitaal abonnement en lees meteen verder.
Of maak een Tertio proefaccount aan en lees 1 maand gratis online!

Lees ook deze artikels...

Uw Tertio account

Log in op uw Tertio account en lees meteen uw Tertio digitaal

Nog geen abonnee? Koop makkelijk en veilig uw abonnement op onze website.
Enkel digitaal lezen? Neem een digitaal abonnement en lees meteen verder.
Of maak een Tertio proefaccount aan en lees 1 maand gratis online!

Sluiten

Tertio nieuwsbrief

Interessant artikel? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf zo op de hoogte van al onze nieuwste bijdragen, evenementen en aanbiedingen.