De onrust van een mensch
Op 30 juni 1924 werd in Jeruzalem Jacob Israël de Haan, een uit Nederland afkomstige doctor in de rechten, journalist en schrijver, met drie pistoolschoten gedood. De Haan, voormalige socialist, was in 1919 geëmigreerd naar het toenmalige Palestina, nadat hij was teruggekeerd naar het orthodoxe joodse geloof van zijn jeugd. In Jeruzalem was hij actief als journalist, werd lid van de Joodse organisatie Eda Chareidis en toonde een grote belangstelling voor de Arabische bewoners van Jeruzalem en Judea.

Zijn pleidooi voor een vredig samenleven van Joodse immigranten en Arabieren in het toenmalige Palestina is hem fataal geworden. De Haan werd door leden van de Hagana, de paramilitaire arm van het seculier zionisme, uitgeschakeld. De moordenaar van De Haan, Avraham Tehomi, zei vele jaren later geenszins spijt te hebben gehad van zijn daad, die overigens de goedkeuring genoot van Itzhak Ben-Zvi, de tweede president van de na WO II opgerichte staat Israël. Volgens Tehomi leidde de moord op De Haan in Jeruzalem tot vreugdetaferelen. Rabbi Sonnefeld, die de treurrede uitsprak, vertolkte een andere stem: “Zie de steile diepten waar de zionistische leiders in zijn gevallen en roep uit met luide stem: maak u los van deze slechte gemeenschap.”

Boeiend artikel? Deel het dan met je vrienden via:

Verder lezen?

Log in op uw Tertio account en lees meteen verder

Nog geen account? Neem een digitaal abonnement en lees meteen verder.
Of maak een Tertio proefaccount aan en lees 1 maand gratis online!

Johan Van der Vloet

Meer opinies van
Willem Lemmens

Uw Tertio account

Log in op uw Tertio account en lees meteen uw Tertio digitaal

Nog geen abonnee? Koop makkelijk en veilig uw abonnement op onze website.
Enkel digitaal lezen? Neem een digitaal abonnement en lees meteen verder.
Of maak een Tertio proefaccount aan en lees 1 maand gratis online!

Sluiten

Tertio nieuwsbrief

Interessant artikel? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf zo op de hoogte van al onze nieuwste bijdragen, evenementen en aanbiedingen.