“Het belangrijkste theologische feit in de katholieke moderniteit en in Vaticanum II is de herontdekking van de voorrang van het Evangelie op de traditie, en dat is een theologisch succes”, meent kerkhistoricus Massimo Faggioli.  © rr

“De synode is een update van Vaticanum II”
Wat rest vandaag van Vaticanum II? Aan die vraag wijdt Massimo Faggioli zijn academische werk. Tonen de misbruikschandalen en andere crisissen zestig jaar later niet de limieten van dat concilie? Volgens de theoloog beschikt Vaticanum II over de nodige troeven om de veelkoppige crisis van de Kerk het hoofd te bieden, mits enkele updates.

Kerkhistoricus Massimo Faggioli is hoogleraar theologie aan de Villanova University in de VS. In oktober vorig jaar was de Italiaan in België en verzorgde hij het jaarlijkse openingscollege van de Franqui-Stichting onder de titel “Wat rest er van Vaticanum II? Seksisme, racisme, misbruikcrisis en katholieke traditie”. Dimanche kon hem spreken over de crisis die de katholieke Kerk in het Westen doormaakt. Faggioli meent dat die crisis ons uitnodigt om de verworvenheden van Vaticanum II te herbekijken. Voor de theoloog is de synode over de synodaliteit een belangrijke update van dat concilie.

Boeiend artikel? Deel het dan met je vrienden via:

Lees ook deze artikels...

Uw Tertio account

Log in op uw Tertio account en lees meteen uw Tertio digitaal

Nog geen abonnee? Koop makkelijk en veilig uw abonnement op onze website.
Enkel digitaal lezen? Neem een digitaal abonnement en lees meteen verder.
Of maak een Tertio proefaccount aan en lees 1 maand gratis online!

Sluiten

Tertio nieuwsbrief

Interessant artikel? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf zo op de hoogte van al onze nieuwste bijdragen, evenementen en aanbiedingen.